• Посилання скопійовано

Що потрібно знати громадянам про оподаткування при оформленні спадщини

Спадкування відповідно статті 1216 Цивільного кодексу України — це перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізособи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців), у т. ч. до фізосіб.

Кошти, майно, майнові чи немайнові права, успадковані платником податку, оподатковуються згідно з правилами, встановленими статтею 174 розділу ІV ПКУ від 2 грудня 2010 року №2755-ІV зі змінами та доповненнями.

Усе те, що громадянин приймає у спадщину, а саме: нерухомість, об’єкти рухомого майна (зокрема, предмети антикваріату або твори мистецтва, природне дорогоцінне каміння чи дорогоцінний метал, прикраси з використанням дорогоцінних металів та природного дорогоцінного каміння, будь-який транспортний засіб та приладдя, інші види рухомого майна), цінні папери, корпоративні права, власність на об’єкти бізнесу, майнові та немайнові права, суми страхових відшкодувань та суми коштів на пенсійному депозитному рахунку, готівка або кошти, що зберігалися на рахунках спадкодавця, іпотечні сертифікати та сертифікати фонду операцій з нерухомістю тощо, — це і є об’єктами спадщини.

Об’єкт обкладення податком на доходи фізичних осіб виникає у фізособи у момент прийняття спадкоємцем об’єкта спадщини.

Об’єкти спадщини оподатковуються:

1. За нульовою ставкою:

— вартість власності, що успадковується членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення (членами сім’ї фізособи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у т. ч. усиновлені);

— вартість власності, а саме: об’єктів рухомого, нерухомого майна, готівки або коштів, що зберігаються на рахунках у банках, що успадковується особою, яка є інвалідом I групи чи має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування;

— вартість власності об’єктів рухомого та нерухомого майна, що успадковується дитиною-інвалідом;

— грошові заощадження, поміщені до 2 січня 1992 року в установи Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, а також у державні цінні папери (облігації), погашення яких не відбулося, що успадковуються будь-яким спадкоємцем.

2. За ставкою 5% оподатковується вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення.

3. За ставкою 15% та/або 17% будь-який об’єкт спадщини, що успадковується спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента, та для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента. Тобто якщо оціночна вартість майна, що приймається у спадок, у 2012 році не перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (10730 грн), то застосовується ставка 15%, а у разі перевищення — ставка податку становить 17% і застосовується до суми перевищення.

 

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»