• Посилання скопійовано

Юрособа-орендар утримує ПДФО з доходу орендодавця-фізособи, у тому числі з оплати комунальних послуг

Чи потрібно підприємству утримувати податок на доходи фізичних осіб з суми компенсації комунальних послуг, яка виплачується фізичній особі — не підприємцю за договором оренди нежитлового приміщення?

Згідно зі ст. 759 глави 58 «Найм (оренда)» Цивільного кодексу за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов’язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк. За користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму (ст. 762 Цивільного кодексу).

Оподаткування доходу від надання нерухомості в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм) регулюється п. 170.1 ст. 170 Податкового кодексу, відповідно до якого (пп. 170.1.2) податковим агентом платника податку — орендодавця під час нарахування доходу від надання в оренду об’єктів нерухомості, інших ніж зазначені у підпункті 170.1.1 цього пункту (включаючи земельну ділянку, що знаходиться під такою нерухомістю, чи присадибну ділянку), є орендар.

Особи, які відповідно до Податкового кодексу мають статус податкових агентів відповідно до пп. «а» п. 176.2 ст. 176 цього Кодексу, зобов’язані своєчасно та повністю нараховувати, утримувати та сплачувати (перераховувати) до бюджету податок з доходу, що виплачується на користь платника податку та оподатковується до або під час такої виплати за її рахунок. Законом України від 24.06.2004 р. №1875-ІV «Про житлово-комунальні послуги» визначено, що комунальні послуги є результатом господарської діяльності, спрямованої на задоволення потреби фізичної чи юридичної особи у забезпеченні холодною та гарячою водою, водовідведенням, газо- та електропостачанням, опаленням, а також вивезення побутових відходів у порядку, встановленому законодавством. При цьому споживачем комунальних послуг є фізична чи юридична особа, яка отримує або має намір отримати житлово-комунальну послугу.

Отже, податковий агент при виплаті доходу фізичиій особі — орендодавцю у вигляді сум комунальних платежів зобов’язаний нарахувати, утримати та сплатити (перерахувати) податок на доходи фізичних осіб за ставками, визначеними в п. 167.1 ст. 167 Податкового кодексу (15 та 17%) та повідомити про виплачені суми доходів податковому органу в порядку, визначеному пп. «б» п. 176.2 ст. 176 цього Кодексу.

 

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»