• Посилання скопійовано

Оподаткування подарунків ПДФО та військовим збором у 2016 році

На що потрібно звернути увагу при оподаткуванні ПДФО подарунків в 2016 році? Як визначати базу для додаткового блага? Як відобразити вартість подарунка у ф. 1ДФ? Розповіли фахівці ДК

Оподаткування подарунків ПДФО та військовим збором у 2016 році

Норма пп. 165.1.39 ПКУ щодо неоподаткування ПДФО подарунку вартістю, яка не перевищує 50% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, у 2016 року залишилась без змін. Відтак у 2016 році не підлягає оподаткуванню подарунок вартістю 689 грн. У такому разі оподаткуванню військовим збором такий подарунок також не підлягатиме. Такий подарунок буде відображатися у ф. № 1 ДФ під ознакою доходу «160». 

Якщо вартість подарунку у 2016 році буде більша ніж 689 грн, то сума різниці між вартістю такого подарунку та 689 грн підлягає оподаткуванню ПДФО, як додаткове благо відповідно до пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ. 

Як відомо, для оподаткування ПДФО додаткового блага потрібно розрахувати базу оподаткування із застосуванням натурального коефіцієнта. Нагадаємо, що у 2016 році застосовується єдина ставка ПДФО у розмірі 18% відповідно до змін, внесених до норм ПКУ Законом №909. Тож відтепер незалежно від вартості додаткового блага потрібно застосовувати для обчислення бази оподаткування ПДФО єдиний натуральний коефіцієнт (К = 100 : (100 - 18)).

Із визначену бази оподаткування потрібно утримати ПДФО за ставкою 18%. 

Не слід забувати, що визначену суму подарунку, яка підлягає оподаткуванню ПДФО, слід ще оподатковувати військовим збором. Військовий збір потрібно утримати саме зі суму подарунку, яка підлягає оподаткуванню ПДФО без застосування натурального коефіцієнту. При цьому вартість подарунку, що підлягає оподаткуванню ПДФО, слід відобразити у ф. №1 ДФ під ознакою доходу «126».

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»