• Посилання скопійовано

Підприємство-"загальносистемник" нараховує дивіденди за поточний і минулі (на єдиному податку) періоди: що з ПДФО?

Якщо підприємство нараховує дивіденди фізособі у момент перебування на загальній системі оподаткування за поточний період і за минулі періоди (коли воно було платником єдиного податку), має застосовуватись ставка ПДФО 5%

Підприємство-"загальносистемник" нараховує дивіденди за поточний і минулі (на єдиному податку) періоди: що з ПДФО?

ДФС у м. Києві у листі від 04.10.2016 р. №21611/10/26-15-14-06-04-29 наголошує, що підприємство має нарахувати ПДФО за ставкою, яка діяла на дату прийняття рішення про виплату дивідендів.

Нагадуємо, що ставки податку на пасивні доходи до бази оподаткування встановлено у таких розмірах:

18% - для пасивних доходів, у тому числі нарахованих у вигляді дивідендів по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, що виплачуються інститутами спільного інвестування;

5% - для доходів у вигляді дивідендів по акціях та корпоративних правах, нарахованих резидентами - платниками податку на прибуток підприємств (крім доходів у вигляді дивідендів по акціях, інвестиційних сертифікатах, які виплачуються інститутами спільного інвестування).

Крім того, дивіденди, нараховані на користь фізичних осіб (у тому числі нерезидентів) за акціями або іншими корпоративними правами, які мають статус привілейованих або інший статус, що передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів чи суми, яка є більшою за суму виплат, розраховану на будь-яку іншу акцію (корпоративне право), емітовану таким платником податку, прирівнюються з метою оподаткування до виплати заробітної плати, тобто оподатковуються за ставкою 18%.

При цьому застосування ставки ПДФО 5% до суми доходів, нарахованих у вигляді дивідендів, буде можливим у разі, якщо податковий агент є платником податку на прибуток на момент такого нарахування (лист ГУ ДФС у м. Києві від 14.04.2016 р. №8928/10/26-15-12-05-11). Докладніше>>

Отже, якщо підприємство нараховує дивіденди фізичній особі, що підтверджено Протоколом зборів і бухгалтерськими даними, у момент перебування на загальній системі оподаткування за поточний період і за минулі періоди (коли воно було платником єдиного податку), має застосовуватись ставка ПДФО 5%.

Доходи фізичних осіб у вигляді дивідендів відображаються у податковому розрахунку за ф. №1ДФ під ознакою доходу "109".

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»