• Посилання скопійовано

Оподаткування путівок, придбаних за рахунок роботодавця

ДФСУ нагадала загальні правила оподаткування путівок, які надаються працівникам за рахунок їхніх роботодавців

Оподаткування путівок, придбаних за рахунок роботодавця

Про що говорять податківці 

Податок на доходи фізосіб (ПДФО)

ДФСУ у листі від 24.03.2017 р. № 4697/5/99-99-13-02-03-16 нагадала, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включається вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію інвалідів, на території України платника податку та/або його дітей віком до 18 років, які надаються йому безоплатно або із знижкою (у розмірі такої знижки) професійною спілкою, до якої зараховуються профспілкові внески платника податку – члена такої професійної спілки, створеної відповідно до законодавства України, або за рахунок коштів відповідного фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування (пп. 165.1.35 ПКУ). 

Разом з тим згідно з пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ до загального місячного оподатковуваного доходу платника податку включається:

- дохід, отриманий платником податку як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 ПКУ) у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни,

- а також суми знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для такого платника податку, крім сум, зазначених у пп. 165.1.53 ПКУ.

Для путівок, придбаних за рахунок роботодавця, пільг в оподаткуванні не встановлено. Отже, такий дохід є оподатковуваним.

Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати ПДФО із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку 18% (пп. 168.1.1 ПКУ). Від себе нагадаємо, що базою для нарахування ПДФО у випадку надання негрошових доходів є вартість таких доходів, збільшена на коефіцієнт, встановлений п. 164.5 ПКУ. У 2017 році він дорівнює 1,21951.

Крім цього, оподаткований ПДФО дохід є також об'єктом оподаткування військовим збором. При цьому ставка 1,5% застосовується безпосередньо до вартості такого доходу (без коефіцієнту). 

 

Єдиний соцвнесок (ЄСВ)

Перелік видів виплат, на які не нараховується єдиний внесок, затверджено постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170. У цьому переліку немає такого виду доходу як путівки, надані роботодавцем або компенсація частини вартості путівки на санаторно-курортне лікування (оздоровлення), яка надається за рахунок коштів роботодавців  працівникам/ Таким чином, податківці доходять до висновку, що "сума зазначеної компенсації, що надається роботодавцем працівникам, є базою нарахування єдиного внеску." 

 

Про що податківці не говорять

Надаючи консультацію, податківці "забувають" про те, що один і той же дохід не може одночасно і бути додатковим благом (для ПДФО та ВЗ), і не бути (для ЄСВ). Адже такого виду доходу як додаткове благо в ст. 7 Закону про ЄСВ, що визначає базу нарахування ЄСВ, просто немає! 

Те, що у Переліку № 1170 немає певного виду доходів не означає, що він автоматично стає базою для нарахування ЄСВ. Додаткового блага в цьому Переліку немає, але на цей дохід, визначення якому наводиться в ПКУ, ЄСВ не нараховується. 

Для того, щоб стати такою базою, дохід, виплачений роботодавцем, повинен належати до доходів, зазначених у ст. 7 Закону про ЄСВ, а це: 

- зарплата;

- винагорода за договором ЦПХ;

- лікарняні;

- декретні. 

З наведених видів доходів до випадку із надання путівок за рахунок роботодавця можна притягнути лише зарплату. Але ж зарплатою вважається не будь-яка виплата! Якщо керуватись Законом про оплату праці, складові зарплати встановлюються колективним договором, а якщо його немає - то трудовим договором із працівником. Якщо ж такий трудовий договір укладався у формі звичайного наказу про прийняття на роботу, у якому усі складові зарплати працівника не зазначалися, на нашу думку, роботодавець може прирівняти видачу працівнику путівки до виплати йому зарплати (наприклад, як заохочення або як подарунка до важливої дати) шляхом складання наказу керівника. 

 

Висновок

ДФСУ у коментованому листі наводить надто фіскальну точку зору.

Якщо путівка надається працівнику як додаткове благо, ЄСВ на його суму нараховуватися не повинен. І це незважаючи на те, що така путівка може надаватися працівнику як подарунок, тобто, звісно, без нарахування ЄСВ і зі звільненням від оподаткування ПДФО та ВЗ хоча б частини вартості такої путівки (відповідно до пп. 165.1.39 ПКУ)!    

Детальніше про оподаткування негрошових виплат працівникам у 2017 році ми писали тут.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»