• Посилання скопійовано

Сплативши за проживання нерезидента, не забудьте про ПДФО та ВЗ!

ДФСУ надала роз'яснення щодо необхідності визнання доходу у вартості оплаченого проживання фізособи-нерезидента за рахунок коштів підприємства-резидента, а також щодо оподаткування такої оплати

Сплативши за проживання нерезидента, не забудьте про ПДФО та ВЗ!

У ІПК від 20.08.2018 р. №3592/6/99-99-15-01-15/ІПК податківці зазначили, що дохід у вигляді вартості послуг проживання фізособи - нерезидента на території України, які оплачуються юридичною особою - резидентом за власний рахунок, включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого нерезидента як додаткове благо та оподатковується податком на доходи фізичних осіб на загальних підставах.

Відповідно до п. 163.2 ПКУ об’єктом оподаткування нерезидента є, зокрема загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід з джерела його походження в Україні.

В свою чергу, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий таким платником як додаткове благо у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни (пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ).

Отже, сплачена за проживання нерезидента сума коштів оподатковується ПДФО (за ставкою 18% та військовим збором (за ставкою 1.5%).

Зважаючи на це, фізична особа нерезидент що планує отримувати доходи від підприємств, що знаходяться на території України, повинна отримати реєстраційний номер облікової картки платника податку (ІПН) шляхом подання відповідному контролюючому органу облікової картку фізичної особи-платника податків (за формою №1-ДР).

У випадку ж, якщо підприємством в №1ДФ не буде зазначено номер облікової картки платника податку, то на таке підприємство очікують штрафи у розмірі 510-1020 гривень (про це - тут).

Однак, знову ж виникає питання яким чином податковий агент утримує податок з доходу такого нерезидента, якщо крім отриманого доходу у вигляді вартості проживання нерезидент не має інших грошових доходів з яких можна було б утримати податок. Тут вбачається лише два варіанти:

  • або підприємство сплачує ПДФО та військовий збір за власний кошт, при цьому необхідно пам’ятати, що така сплаче сума податків буде також розцінюватись як додаткове благо і підлягати оподаткуванню;
  • або нерезидент вносить в касу (або на рахунок) підприємства суму податків яка підлягає утриманню з нього.

При цьому, на вимогу п. 170.10.3 ПКУ між підприємством і нерезидентом повинен бути укладено договір про виплату відповідної суми доходу, а також розмір утриманих з такого доходу податків.

Окрім цього, податківці зазначили, що в №1ДФ суму сплачену за проживання нерезидента та утриманих з неї податків необхідно відобразити з ознакою доход «126». 

Нагадаємо також, що доходи нерезидентів оподатковуються не лише за ПКУ, а і за міжнародними договорами, ратифікованими Україною. Про це ДФСУ нагадувала, зокрема, у листі від 14.07.2017 р. №1197/6/99-99-01-02-02-15/ІПК. Тому, якщо нормами угоди про уникнення подвійного оподаткування між Україною та країною, резидентом якої є фізособа-нерезидент, встановлює інші правила оподаткування доходу, отриманого з України, або ставку ПДФО, дотримуватися слід саме норм такої угоди. Однак при цьому слід дотримуватися норм ст. 103 ПКУ (зокрема, нерезидент має надати довідку про те, що він є резидентом такої країни). Докладніше про цю довідку читайте тут>> 

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»