• Посилання скопійовано

Перевезення працівників до роботи і назад – чи є оподаткованим доходом?

Податківці, враховуючи рішення Закарпатського окружного адміністративного суду, погодились, що вартість перевезення працівників з місця збору до роботи і назад не є додатковим благом таких працівників. Але все одно наполягають на оподаткуванні такої вартості ПДФО та ВЗ!

Перевезення працівників до роботи і назад – чи є оподаткованим доходом?

Раніше податківці наполягали на тому, що вартість перевезення працівників до роботи і назад є їхнім додатковим благом. Докладніше про це читайте тут

Не всі роботодавці із цим погоджуються, а деякі навіть оскаржують роз’яснення ДФС в суді. І є судові рішення на користь роботодавців, які згідно з п. 53.2 ПКУ податківці повинні врахувати і видати нові роз’яснення. Що і було зроблено. 

ДФСУ на підставі висновку Закарпатського окружного адміністративного суду видало нову ІПК від 18.09.2018 р. №4081/6/99-99-13-02-03-15/ІПК, у якій розглянуло порядок оподаткування ПДФО вартості послуг з перевезення працівників з місця збору до роботи та назад.

Тепер податківці зазначають, що такий дохід не є додатковим благом працівників. Водночас податківці не готові до визнання цього доходу неоподаткованим. 

В цій ІПК ДФСУ заявляє, що відсутність зазначеного доходу у пп. 164.2.17 ПКУ може свідчити лише про те, що такі доходи не є додатковим благом працівника, а не про те, що такі доходи не включаються до загального доходу платника податків. 

Іншими словами, позиція ДФСУ така: оскільки немає в ПКУ норми, яка б напряму звільняла вартість такого перевезення працівників від оподаткування ПДФО (та ВЗ), її треба оподатковувати. 

 

То який же це дохід, якщо він оподаткований?

У коментованій консультації податківці зазначили, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються інші доходи, крім зазначених ст. 165 ПКУ (пп. 164.2.20 ПКУ). При цьому остаточного переліку «інших доходів» в ПКУ не наведено.

На підставі цього податківці вважають, що вартість такого проїзду для працівників якраз і підпадає під такі інші доходи. Відповідно така сума включається до оподатковуваного доходу платника податків.

Отже, вартість послуг з перевезення працівників до місця роботи та назад, яке організовуються юридичною особою (роботодавцем), не є додатковим благом, але включається до загального місячного (річного) доходу як інший дохід і оподатковується 18% ПДФО та 1,5% ВЗ. При цьому, оскільки дохід надається працівникам у негрошовій формі (вони його отримують вже у вигляді послуги з перевезення), з метою визначення бази для оподаткування ПДФО, до суми такого доходу слід застосовувати коефіцієнт за п. 164.5 ПКУ

 

З яким кодом відображати такий дохід в формі №1ДФ?

Податківцями це питання розглянуто не було.

Проте від себе зазначимо, що згідно з Довідником ознак доходів для відображення суми інших доходів передбачено ознаку доходу із кодом 127 «Іншi доходи».

***

Читайте також: Витрати на проїзд працівників – додаткове благо!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»