• Посилання скопійовано

Як оподатковувати орендну плату в негрошовій формі?

ДФСУ розповіла, як оподатковується ПДФО та ВЗ сума орендної плати, яка виплачується фізособі в негрошовій формі. Також податківці зазначили, як такий негрошовий дохід відображатиметься у формі №1ДФ

Як оподатковувати орендну плату в негрошовій формі?

Орендна плата: оподаткування ПДФО та військовим збором

Відповідно до пп. 164.2.5 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування), визначений у порядку, встановленому п. 170.1 ПКУ.

Податковим агентом платника податку – орендодавця щодо його доходу від надання в оренду (емфітевзис) земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю є орендар – суб’єкт господарської діяльності.

Дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду оподатковується ПДФО за ставкою 18% (п. 170.1.4 ПКУ).

Водночас ставка військового збору становить 1,5% (пп. 1.3 п. 16-1 підроз. 10 р. ХХ ПКУ).

Але найцікавіше при цьому визначити об’єкт оподаткування.

Щодо ПДФО в розділі IV ПКУ існує дві норми, на які слід звернути увагу:

  1. об'єкт оподаткування визначається, виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж мінімальна сума орендного платежу, встановлена законодавством з питань оренди землі;
  2. у разі нарахування (надання) доходів у будь-якій негрошовій формі для обрахунку бази оподаткування ПДФО застосовується натуральний коефіцієнт, що встановлено п. 164.5 ПКУ (на даний момент розмір коефіцієнта становить 1,2195).

Відповідно цього податківці в консультації від 25.02.2019 р. №741/6/99-99-13-02-03-15/ІПК зазначають, що у разі надання податковим агентом доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, правила визначення яких встановлені згідно з ПКУ, помножена на коефіцієнт.

Чому податківці в даному випадку використовують «звичайні ціни», не зрозуміло. Адже, як було зазначено вище, об’єктом оподаткування є розмір орендної плати і він у договорі оренди чітко визначений.

На нашу думку, податковий агент має застосовувати такий собі «мікс» із наведених норм: помножити суму нарахованої орендної плати на натуральний коефіцієнт і із отриманої бази оподаткування порахувати 18% ПДФО.

Зверніть увагу, що з метою оподатковування ВЗ натуральний коефіцієнт до суми отриманого доходу не застосовується. Тому 1.5% утримуються безпосередньо з суми доходу без збільшення.

 

А що показуємо в формі №1ДФ?

В порядку складання цього розрахунку спеціальних правил для негрошових доходів не встановлено. Але податківці давно наполягають на тому, щоб розділ І форми №1ДФ в такому випадку складати із застосуванням натурального коефіцієнту.

Оскільки коефіцієнт, передбачений п. 164.5 ПКУ, застосовується для визначення бази оподаткування ПДФО, то у разі надання платнику податку доходів у негрошовій формі суми нарахованого доходу у графах За «Сума нарахованого доходу» та 3 «Сума виплаченого доходу» ф. №1ДФ відображаються з урахуванням цього коефіцієнта. 

Водночас у рядку «Військовий збір» розділу П  ф. №1ДФ загальна сума нарахованого доходу та загальна сума виплаченого доходу відображається без урахування коефіцієнта, визначеного п. 164.5 ПКУ.

 

ПДВ

Варто звернути увагу, що фактично виплата доходу у негрошовій формі розглядається як постачання орендодавцю певної продукції (або робіт) з подальшим взаємозаліком заборгованостей.

Відповідно до п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів (послуг), місце постачання яких розташоване на митній території України.

База оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів.

При цьому база оподаткування операцій з постачання товарів (послуг) не може бути нижче:

  • ціни придбання таких товарів (послуг);
  • звичайних цін при постачанні самостійно виготовлених товарів (послуг);
  • балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції при постачанні необоротних активів.

Таким чином, наприклад, операції з постачання платником сільськогосподарської продукції, в рахунок оплати вартості послуг з оренди земельних ділянок, є об'єктом оподаткування ПДВ. При цьому база оподаткування за такою операцією буде визначатися не нижче звичайних цін.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»