• Посилання скопійовано

Бізнес закликає владу не приймати необдумані рішення щодо ІТ

Зниження податкових ставок ПДФО та ЄСВ можливе лише за умови, що заробітна плата ІТ-фахівця становить понад 3743 доларів за місяць

Бізнес закликає владу не приймати необдумані рішення щодо ІТ

Європейська Бізнес Асоціація розповідає, що минулого тижня у Верховній Раді було зареєстровано проєкт закону №3933 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування суб’єктів індустрії ІТ». Так, ним пропонується встановлення особливого оподаткування доходів працівників, що працюють в ІТ секторі по КЗоТ, на період з 2021 року по кінець 2030 року, а саме:

  • Встановлення податкового навантаження на зарплати найманих працівників на рівні 10%, тобто: 5% ПДФО (замість 18%) + 5% ЄСВ (замість 22%). Крім цього, пропонується також звільнення від сплати 1,5% військового збору.
  • до прибутків суб’єкта індустрії застосовується ставка податку на прибуток з коефіцієнтом 0,5, тобто – 9%.

Аби приєднатись до такого режиму, компанія повинна виконувати одночасно усі 5 зазначені нижче критерії протягом чотирьох послідовних звітних (податкових) кварталів:

Застосування знижених ставок ПДФО та ЄСВ є можливим за умови, що мінімальний розмір податку/збору з заробітної плати – не менший ніж податок/збір за стандартною ставкою з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати. Іншими словами, ПДФО та ЄСВ за ставкою 5% повинно бути більшим 4 250 грн та 5 195 грн відповідно.

Тобто, зниження податкових ставок ПДФО та ЄСВ є можливим лише за умови, що заробітна плата ІТ-фахівця складає більше 3743$ за місяць. Навіть в ІТ-індустрії з її високим рівнем зарплат наразі такий «поріг» є значно вищим ніж середнє значення по індустрії навіть у м. Київ. За порушення ж умов передбачається штраф у розмірі 200% нарахованого податкового зобов’язання.

«Ми в Асоціації вже доволі довго та тісно співпрацюємо з Міністерством цифрової трансформації України стосовно створення Цифрового парку «Дія.Сіті». А останні декілька місяців індустрія відкрито та публічно разом з Мінцифрою обговорюють цей масштабний проєкт по створенню своєрідної віртуальної економічної зони для сфери інформаційних технологій. Тож, сподіваюсь, зусилля та взаємодія не були даремними та не будуть перекреслені одним необдуманим документом.»

Ольга Куничак
Координатор ІТ-комітету Європейської Бізнес Асоціації

На завершення, незважаючи на декларовано мету – допомогти ІТ, законопроєкт №3933, на жаль, на переконання ІТ-спільноти Європейської Бізнес Асоціації, не враховує ключові для індустрії положення, збереження контрактної форми взаємодії, ініціює перехід на негнучкі, незручні для ІТ трудові відносини за КЗпП, а також незначну тривалість дії режиму.

Тож Європейська Бізнес Асоціація сподівається на більш зважений підхід стосовно створення нових ініціатив. Наразі, для ІТ Комітету ЕВА важливо зберегти вже існуючі домовленості, взаєморозуміння з Міністерством цифрової трансформації та продовжити спільну роботу над масштабною концепцією «Дія.Сіті», аби повною мірою успішно фіналізувати задуми. Бізнес закликає не підтримувати законопроєкт №3933 у чинній редакції. Сподіваємось, голос бізнесу буде почуто і стрімкий розвиток індустрії за останні кілька років не буде перекреслено.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»