• Посилання скопійовано

Медстрахування за рахунок роботодавця з 01.01.2022 р.: що з ПДФО та ВЗ?

Розглянемо зміни, які відбулися з 01.01.2022 року в частині оподаткування суми страхових платежів, сплачених за рахунок роботодавця за договорами добровільного медичного страхування

Медстрахування за рахунок роботодавця з 01.01.2022 р.: що з ПДФО та ВЗ?

З 1 січня 2022 року набрав чинності Закон України від 14.12.2021 р. №1946-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні». 

Він досить великий, тому зміни, внесені цим законом, ми аналізували у кількох окремих статтях. Зокрема, про ПДФО-зміни ми розповідали тут.

Одна зі змін така: у новій редакції викладено пп. «в» пп. 164.2.16 ПКУ, що визначає перелік оподаткованих ПДФО доходів фізичних осіб.

У результаті з 01.01.2022 року звільнено від оподаткування ПДФО сплачені внески роботодавцем-резидентом за свій рахунок за договорами недержавного пенсійного забезпечення платника податку та/або за договорами добровільного медичного страхування в межах 30% нарахованої заробітної плати такому працівнику.

Щоб зрозуміти, що ж саме змінилося в цій нормі ПКУ, наведемо стару і нову редакції пп. «в» пп. 164.2.16. 

 

Було Стало з 01.01.2022 р.
До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються: сума пенсійних внесків у межах недержавного пенсійного забезпечення відповідно до закону, страхових платежів (страхових внесків, страхових премій), у тому числі, за договорами добровільного медичного страхування та за договором страхування додаткової пенсії, внесків на пенсійні вклади, внесків до фонду банківського управління, сплачена будь-якою особою – резидентом за платника податку чи на його користь, крім сум, що сплачуються:
в) роботодавцем-резидентом за свій рахунок за договорами недержавного пенсійного забезпечення платника податку, якщо така сума не перевищує 15% нарахованої цим роботодавцем суми заробітної плати платнику податку протягом кожного звітного податкового місяця, за який сплачується пенсійний внесок, внесків до фондів банківського управління, але не більш як 2,5 розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом про Державний бюджет України на відповідний рік, у розрахунку за місяць за сукупністю таких внесків. в) роботодавцем-резидентом за свій рахунок за договорами недержавного пенсійного забезпечення платника податку та/або за договорами добровільного медичного страхування в межах 30% нарахованої заробітної плати такому працівнику.

 

З порівняльної таблиці бачимо, що до 2022 року внески на добровільне медстрахування, зроблені роботодавцем, не мали чіткого розміру для застосування пільги. Тому вони ПДФО оподатковувалися (а отже, і військовим збором), незалежно від суми, сплаченої роботодавцем. Про це зазначали і самі податківці. 

З 01.01.2022 року внески за договорами добровільного медичного страхування, сплачені роботодавцям, не оподатковуються ПДФО в межах граничної суми – 30% нарахованої зарплати працівника.

Окремі правила встановлені з 01.01.2022 р. для «Дія Сіті». 

 

Доповнено пп. «г» пп. 164.2.16 ПКУ з 01.01.2022 р.
г) резидентом Дія.Сіті за свій рахунок за договорами недержавного пенсійного забезпечення та/або за договорами добровільного медичного страхування платника податку – гіг-спеціаліста в межах 30% нарахованої винагороди такому гіг-спеціалісту.

 

Нагадаємо, що у резидентів віртуального міста «Дія Сіті» мають можливість працювати гіг-спеціалісти. Які працевлаштовуються за особливим різновидом цивільно-правового договору – гіг-контрактом. При цьому такі спеціалісти теж отримали право на податкову пільгу – для них внески, сплачені наймачем за договорами добровільного медстрахування, теж не оподатковуються ПДФО в межах 30% нарахованої винагороди такому гіг-спеціалісту.

 

Проте це  лише  у межах граничної неоподаткованої суми. А якщо сума внесків її перевищуватиме?  

У разі надання платнику податку доходів у негрошовій формі на суму страхового внеску (що перевищує 30%) потрібно застосувати натуральний коефіцієнт (у 2022 р. – 1,219512), оскільки під час нарахування (надання) доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, помножена на коефіцієнт (пп. 164.5 ПКУ). 

Крім того, указаний дохід буде об’єктом оподаткування ВЗ (без натурального коефіцієнта) за ставкою 1,5% (пп. 1.2, 1.3 п. 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ).

 

Ознака доходу в Додатку 4ДФ об’єднаної звітності

Тут є одна проблема – до ПКУ зміни внесли, а до Довідника ознак доходів до додатка 4ДФ ще ні. І роз’яснень від податківців, як бути з цією новою пільгою, ще немає.

Раніше (у 2019 році) податківці наполягали на тому,  що оподаткований дохід у вигляді внесків на добровільне медстрахування слід відображати в додатку 4ДФ із ознакою доходу «124», оскільки ця ознака стосується усього пп. 164.2.16 ПКУ.

Але в Довіднику існує окрема ознака для пп. «в» пп. 164.2.16 ПКУ – це ознака «125». На нашу думку, саме її і слід застосовувати зараз, як щодо оподаткованої, так і щодо пільгованої частини сплачених роботодавцем внесків на добровільне медстрахування. 

 

Насамкінець: а що з ЄСВ?

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ базою нарахування єдиного внеску є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону «Про оплату праці», та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Внески підприємств за договорами добровільного медичного страхування працівників і членів їхніх сімей, згідно з п. 3.5 Інструкції №5, належать до інших виплат, що не належать до фонду оплати праці. А також входять до видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок за п. 2 розділу 2 Передіку №1170.

Таким чином, платежі за договорами добровільного медичного страхування працівників і членів їх сімей, як і раніше, не є базою нарахування ЄСВ. Відповідно не підлягають відображенню в Додатку 1 об’єднаної звітності або в її загальній частині (Податковому розрахунку). Єдиний додаток, у якому цей дохід відображається, це додаток 4ДФ. 

***

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»