• Посилання скопійовано

Сплата ПДФО за місцем знаходження підрозділів: новий законопроєкт

Законопроєктом №8122 пропонується зобов’язати юрособу нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) ПДФО за працівників своїх підрозділів до відповідного бюджету за їх місцезнаходженням (місцем здійснення діяльності)

Сплата ПДФО за місцем знаходження підрозділів: новий законопроєкт

11 жовтня 2022 року у ВРУ зареєстровано проєкт Закону №8122 "Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку зарахування податку на доходи фізичних осіб".

Розроблено його з метою визначення єдиних підходів до розуміння поняття «відокремленого підрозділу» в податковому законодавстві, що сприятиме справедливому розподілу ресурсу, що сплачується до бюджетів місцевого самоврядування, та їх збалансованості.

Завданнями цього законопроєкту є забезпечити реєстрацію суб’єктами господарювання будь-яких підрозділів юридичної особи, які розташовані поза місцезнаходженням юридичної особи незалежно від організації їх структури та кількості працівників (найманих осіб), усунути розбіжності податкового законодавства щодо поняття відокремленого підрозділу та бюджету, до якого повинен сплачуватись (перераховуватись) ПДФО.

З огляду на це, законопроєктом пропонується:

  • зобов’язати юридичну особу нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) ПДФО за працівників своїх підрозділів, не уповноважених сплачувати податок інших відокремлених підрозділів, не уповноважених сплачувати податок інших юридичних осіб, до відповідного бюджету за їх місцезнаходженням (місцем здійснення діяльності);
  • усунути розбіжності щодо розуміння поняття відокремленого підрозділу юридичної особи, місцезнаходження відокремленого підрозділу юридичної особи, працівник відокремленого підрозділу юридичної особи;
  • встановити контроль з боку контролюючих органів за дотриманням платниками вимог податкового законодавства в частині сплати ПДФО до відповідних місцевих бюджетів за їх місцезнаходженням (місцем здійснення діяльності);
  • запровадити відповідальність для платників за порушення порядку сплати податку до відповідних місцевих бюджетів.

У разі прийняття Закон набере чинності з 1 січня 2023 року, крім пунктів 2-4 цього розділу, які набирають чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

***

Читайте також: За сплату ПДФО до неналежного бюджету пропонують штрафувати: законопроєкт

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»