• Посилання скопійовано

З 11 березня діє оновлення до порядку повернення податкової знижки

Мінфін вніс зміни до Порядку інформаційної взаємодії ДПСУ, Держказначейства, місцевих фінансових органів у процесі повернення (перерахування) платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов'язань та пені

З 11 березня діє оновлення до порядку повернення податкової знижки

Мінфін наказом від 08.02.2024 №52 (зареєстровано в Міністерстві юстиції 23.02.2024 за №274/41619) вніс зміни до Порядку інформаційної взаємодії Державної податкової служби України, її територіальних органів, Державної казначейської служби України, її територіальних органів, місцевих фінансових органів у процесі повернення (перерахування) платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов'язань та пені.

Його привели у відповідність до законів:

  • від 15.08.2022 №2520-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сприяння розвитку волонтерської діяльності та діяльності неприбуткових установ та організацій в умовах збройної агресії Російської Федерації проти України» від 15.08.2022 № 2520-IX;
  • від 10.08.2023 №3317-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)»;
  • від 12.01.2023 №2888-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг».

Нагадаємо, що наразі згідно з чинним Порядком №60 за умови відсутності у фізичної особи рахунків у банках повернення надміру утриманих (сплачених) сум ПДФО, які розраховуються територіальним органом ДПС на підставі поданої платником податків податкової декларації, проводиться поштовим переказом через підприємства поштового зв'язку на адресу, зазначену в електронному повідомленні.

Проте Законом №2520 до пункту 179.8 ПКУ внесено зміни, які передбачають зазначення банківського рахунку, відкритого у будь-якому комерційному банку для перерахування коштів платникам у процесі повернення надміру утриманих (сплачених) сум ПДФО, які розраховуються територіальним органом ДПС на підставі поданої платником податків податкової декларації. Тобто виключається підстава повернення податкової знижки поштовим переказом через відділення підприємств поштового зв'язку.  

Наказом також доповнено Порядок процедурою повернення надміру утриманих (сплачених) сум податку на доходи фізичних осіб та формування реєстру їх повернення та врегульовано порядок надання платіжних послуг в Україні до загальновживаної міжнародної практики.

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. 11 березня Наказ було опубліковано в "Офіційному віснику". Тож з цієї дати діють зміни.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»