• Посилання скопійовано

Українцям хочуть скасувати податкові пільги

Процедура відшкодування ПДВ, за словами Хорошковського, спричиняє корупцію

Вирішення проблеми своєчасного й автоматичного відшкодування податку на додану вартість (ПДВ) потребує скасування всіх пільг за сплати цього податку.

Таку заяву зробив недавно призначений перший віце-прем’єр Валерій Хорошковський на першому засіданні Ради міжнародної ділової співпраці у Федерації працедавців України.

«Сума вимог з ПДВ на сьогодні вища за можливості держави, оскільки цілі галузі мають пільги», — сказав він і зазначив, що нестача ресурсу для відшкодування ПДВ створює умови для корупції.

Глава Федерації працедавців України Дмитро Фірташ, своєю чергою, повідомив, що його відомство домовилося з податківцями про відшкодування ПДВ в автоматичному режимі малому бізнесу на суму до 1 млн грн, тоді як проблема з відшкодуванням цього податку великому бізнесу наразі залишається.

Водночас посол Франції в Україні Алан Ремі зазначив, що проблема відшкодування ПДВ залишається гострою як для великих, так і для дрібних компаній із французькими інвестиціями. За його словами, фіскальні та податкові проблеми, а також корупція залишаються головною перешкодою для іноземних інвесторів.

«Проблеми усуваються тільки від випадку до випадку», — сказав він, наголосивши, що системного рішення в Україні наразі немає, про що свідчать низькі місця України в різних міжнародних рейтингах привабливості ведення бізнесу.

Глава представництва ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра додав, що керівництво України неодноразово робило заяви про боротьбу з корупцією, проте практичного результату немає, й інвестиції у країну скорочуються.

Хорошковський погодився, що з корупцією в Україні необхідно боротися тільки інституційно. За його словами, потрібно, щоб право на перевірки бізнесмена мав тільки податковий інспектор, тоді як нині такі права мають близько 90 організацій, з яких третина має повноваження зупиняти бізнес.

Він зазначив, що вже провів зустріч з керівництвом Державної митної служби, за підсумками якої вирішено за три місяці звести до мінімуму проблеми на митниці, врегулювавши питання електронного митного оформлення товарів і визначення їх митної вартості.

 

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»