• Посилання скопійовано

Янукович підписав закон про надання податкових пільг в ІТ-індустрії

Підприємців, які працюють у сфері індустрії програмної продукції, звільнили від ПДВ

Президент України Віктор Янукович підписав Закон №5091-VI, який звільняє від сплати податку на додану вартість (ПДВ) підприємців, які працюють у сфері індустрії програмної продукції. Про це «Мінфіну» стало відомо з офіційного повідомлення прес-служби глави держави.

Нагадаємо, 21 червня Янукович ветував відповідний закон. Проте пізніше, 5 липня ц. р., Верховна Рада України (ВР) прийняла документ з пропозиціями Януковича. У Законі №9744 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо спеціального режиму оподаткування суб'єктів індустрії програмної продукції Янукович запропонував визначити термін «програмна продукція», оскільки відсутність визначення як у відповідному законі, так і в Податковому кодексі могла привести до зловживань і корупції.

Крім того, Президент зазначав, що запропоновані процедури адміністрування встановлюваного режиму оподаткування суб'єктів індустрії програмної продукції є складними для бізнесу і містять корупційні ризики, та запропонував утриматися від введення додаткових підстав для проведення органами ДПСУ документальних позапланових виїзних перевірок суб'єктів господарювання, а також від отримання відповідного висновку Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України.

Янукович також вважав неприйнятним зниження ставки податку на доходи фізичних осіб для працівників суб'єктів індустрії програмної продукції до 5% і запропонував вилучити із закону ці норми.

На думку Європейської бізнес-ассоціації (ЄБА), цей документ у теперішній редакції не стане поштовхом для розвитку галузі високих технологій в Україні. «Президент назвав неконституційною та неефективною пропозицію зменшити ставку оподаткування прибутку фізичних осіб і єдиного соціального внеску, з чим категорично не згодні представники IT-спільноти. Проте парламентарії прийняли законопроект удруге, взявши до уваги всі пропозиції Президента, чим значно звузили податкові преференції для IT. На цих умовах законопроект навряд чи зможе стати тією рушійною силою, яка допоможе галузі високих технологій успішно розвиватися і утримувати свої позиції на світовому ринку», — наголошували в ЄБА.

Нагадаємо, наприкінці травня ВР прийняла в другому читанні і як законопроект №8267-д від 18 березня 2011 р. «Про економічний експеримент зі створення сприятливих умов для розвитку в Україні індустрії програмної продукції».

Тоді ж депутати прийняли і проект Закону №9744 від 23 січня 2012 р., ініційований групою народних депутатів, про внесення змін до Податкового кодексу України щодо спеціального режиму оподаткування суб'єктів індустрії програмної продукції.

Як заявляв голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України, академік НАНУ Володимир Семиноженко, прийняті до законодавства зміни дозволять легалізувати 90% ринку IT-компаній.

Водночас експерти адвокатської фірми «Паритет» юрист Вадим Шестаков і молодший юрист Леонід Чернявський вважають, що прийняті закони про пільги для IT-індустрії не досягнуть поставлених цілей і зменшать надходження до бюджету та Пенсійного фонду від великих платників податків.

Експерти: Україна поки не готова до податкових пільг для ІТ-індустрії

Президент ветував закони про пільги для IT-бизнесу

На підставі: Мінфін

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»