• Посилання скопійовано

Нові правила реєстрації платника ПДВ - у роз'ясненні від Міндоходів

Податківці у листі від 09.01.2014 р. №150/7/99-99-18-02-01-17 роз'яснили окремі питання реєстрації платників ПДВ

Нові правила реєстрації платника ПДВ - у роз'ясненні від Міндоходів

Зокрема, податківці нагадали, що з 1 січня 2014 року встановлено:

 - право подання заяви на добровільну реєстрацію платником ПДВ під час реєстрації бізнесу держреєстратору або в електронному вигляді до органу Міндоходів (зміни до п. 183.7 ст. 183 Податкового кодексу України);

 - обов’язок держреєстратора передавати до органів Міндоходів електронні копії цих заяв, виготовлені шляхом сканування, одночасно з відомостями з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи - підприємця;

-  можливість добровільної реєстрації платником ПДВ без наявності будь-яких обсягів оподатковуваних операцій (зміни до статей 180182 Податкового кодексу України).

З урахуванням змін, внесених до ПКУ, реєстрація платників ПДВ здійснюється на підставі:

- реєстраційних заяв у паперовому вигляді, поданих до органів Міндоходів;

- електронних копій реєстраційних заяв, виготовлених шляхом сканування, які передаються державним реєстратором до органів Міндоходів одночасно з відомостями з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації юрособи або фізособи - підприємця;

- реєстраційних заяв, поданих в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Перехід до нових правил реєстрації платників ПДВ не спричиняє обов’язку щодо перереєстрації тих платників ПДВ, які  були внесені до реєстру платників ПДВ до 1 січня 2014 року.

Отже, діючі свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ та свідоцтва про реєстрацію сільськогосподарського підприємства як суб'єкта спецрежиму ПДВ можуть застосовуватись платниками як витяги із реєстру платників ПДВ до внесення змін до такого реєстру чи отримання витягу із такого реєстру, а також виникнення змін у даних про платників ПДВ. При першому зверненні платника ПДВ за отриманням витягу із реєстру зазначені свідоцтва та їх засвідчені копії підлягають поверненню до органів Міндоходів.

При цьому наголошено, що отримання витягів з реєстру не є обов’язковим для платників ПДВ, оскільки Міндоходів щоденно оприлюднює на єдиному державному реєстраційному веб-порталі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців та власному офіційному веб-сайті дані з реєстру платників ПДВ, інформацію про осіб, реєстрацію яких як платників ПДВ анульовано, дані з реєстру суб’єктів спеціального режиму оподаткування.

Процедури та строки реєстрації платників ПДВ у 2014 р. не відрізняються від процедур та строків, що діяли у 2013 році.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»