• Посилання скопійовано

Внесено зміни до Положення про реєстрацію платників ПДВ

Зміни в основному стосуються реєстрації договорів про спільну діяльність і договорів управління майном

Внесено зміни до Положення про реєстрацію платників ПДВ

Наказом Міфіну від 31.08.2015 року №747 також внесено зміни до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість. Зокрема:

1) Для реєстрації платником ПДВ особа повинна перебувати на обліку в контролюючому органі за основним місцем обліку. Тепер уточнено, що це не стосується договорів про спільну діяльність та договорів управління майном;

2) Реєстраційна заява подається особою, відповідальною за утримання та внесення ПДВ до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність або договору управління майном, одночасно із документами для взяття на облік договору про спільну діяльність або договору управління майном;

3)  Перереєстрація платника ПДВ проводиться у разі зміни даних про платника ПДВ, які стосуються:

  •  податкового номера (в попередній редакції - коду за ЄДРПОУ, податкового номеру);
  •  найменування (прізвища, імені, по батькові),
  • місцезнаходження (місця проживання) платника ПДВ,

і якщо зміни не пов'язані із припиненням платника ПДВ.

4)  За наявності підтвердних документів (відомостей) контролюючий орган за місцем перебування на обліку платника податків приймає рішення про анулювання реєстрації особи - платника ПДВ незалежно від здійснення контролюючим органом документальних та камеральних перевірок такої особи і їх результатів, а також обов'язку такої особи бути зареєстрованою та/або нараховувати чи сплачувати ПДВ.

5) Виключення сільськогосподарського підприємства з реєстру суб’єктів спеціального режиму оподаткування на підставах може бути здійснене за ініціативою сільськогосподарського підприємства або за самостійним рішенням контролюючого органу.

6) Витяг з реєстру платників ПДВ за формою № 2-ВР формується за відповідним критерієм пошуку та містить відомості з Реєстру, які є актуальними на дату формування витягу. У формі витягу тепер будуть зазначені й реквізити рахунка (рахунків) в СЕА ПДВ. 

У зв'язку з цим, форму Витягу викладено у новій редакції.

Якщо особа обрала спосіб отримання витягу безпосередньо в контролюючому органі та протягом 2 робочих днів від дня надходження до контролюючого органу запиту не отримала витяг з будь-яких причин, витяг зберігається у реєстраційній частині облікової справи платника податків.

7) У тексті Положення цифру та слова "5 робочих днів" у всіх відмінках замінено цифрою та словами "3 робочих дні".

Установлено також, що уповноважені особи за договорами про спільну діяльність та управителі майна за договорами управління майном, які на дату набрання чинності Наказом №747 не зареєстровані платниками ПДВ, втратили ознаки платників податків за такими договорами:

  • з 01 січня 2015 року, якщо вони не були зареєстровані як платники ПДВ за такими договорами або анулювання їх реєстрації як платників ПДВ за такими договорами здійснено раніше 01 січня 2015 року;
  • з дати анулювання їх реєстрації як платників ПДВ  за такими договорами, якщо таке анулювання здійснене після 01 січня 2015 року.

Зняття цих договорів з обліку в контролюючих органах здійснюється за самостійними рішеннями таких органів (без подання заяви).

Наказом  №747 також внесено зміни до Порядку обліку платників податків та зборів. Що саме змінилося? Читайте тут >>>

Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування, яке заплановане в "Офіційному віснику України" № 80 (16.10.2015).

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»