• Посилання скопійовано

Замінити ПДВ податком з продажів в Україні неможливо – Южаніна

Скасування ПДВ було б подібним до "повернення з ХХІ століття у кам'яну добу", вважає голова профільного комітету Ради

Замінити ПДВ податком з продажів в Україні неможливо – Южаніна

Пропозиції щодо скасування в Україні ПДВ та його заміні податком з продажів є неможливими для реалізації та недоцільним, вважає голова Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

Як зазначила парламентар в інтерв'ю для DT.UA, скасувати ПДВ неможливо, щонайменше, через вимоги міжнародної торгівлі та курс України на інтеграцію з ЄС, де ПДВ працює повсюдно.

"Більш того, висувати пропозицію щодо його скасування не можна без здійснення розрахунків, які ж надходження очікуються від податків, що мають слугувати компенсаторами. Мотиви авторів зрозумілі — складність адміністрування, значна кількість зловживань, тож давайте все спростимо до податку з продажів, бо ПДВ ми не вміємо ані контролювати, ані рахувати. Запитання: ми що, вже настільки себе недооцінюємо?", – задалася питанням депутат.

Южаніна підкреслює, що заміна ПДВ податком з продажів буде для України суттєвим кроком назад. "Вибудувано систему електронного адміністрування, продумано і виписано всі механізми до крапки та коми, а ми хочемо все скасувати та запровадити податок з продажів. Це, вибачте, як із ХХІ століття у кам'яну добу повернутися і сподіватися на краще життя", – зазначила вона.

Нагадаємо, що з 2016 року компанії, що претендують на відшкодування ПДВ, потрапляють до двох списків:

- Перший формується з підприємств, які відповідають критеріям Податкового кодексу. Йдеться про підприємства, які не перебувають у процедурі банкрутства з обсягом активів, вартість яких у три рази перевищує заявлену до відшкодування суму. Мова про підприємствах з часткою експорту не менше 40% загального обсягу поставок.

- Другий реєстр складається з всіх інших компаній. 

Читайте також:

Ніна Южаніна: "Зради" в законопроекті немає, в ньому норми, які вкрай необхідні бізнесу ;

Н. Южаніна: Гройсман ще не уявляє, що можна отримати від податкової реформи;

Скасування ПДВ: що криється в проекті закону.

Джерело: Дзеркало тижня

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»