• Посилання скопійовано

Коди на товари та послуги в податкових накладних у 2017 році: зазначаємо правильно

Зміни до ПКУ щодо одного із обов’язкових реквізитів ПН/РК, внесені Законом №1797, які вже запрацювали із початку нового 2017 року, викликали безліч питань. Адже при постачанні будь-яких товарів та послуг тепер в цих документах доведеться зазначати певний код

Коди на товари та послуги в податкових накладних у 2017 році: зазначаємо правильно

Про який код йдеться? 

З 01.01.2017 р., завдяки змінам в пп. «і» п. 201.1 ПКУ, одним із обов’язкових реквізитів ПН/РК став:

  • для товарів -  код згідно з УКТ ЗЕД (визначається згідно з Законом «Про Митний тариф України»),
  • для послуг - код згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (ДК 016-2010).

При цьому платники податку, які постачають підакцизні товари та ввозять товари на митну територію України, зазначають код УКТ ЗЕД товару повністю. Тобто для цих товарів відображення в ПН/РК не змінилося!

А ось щодо інших товарів та послуг постачальники мають право зазначати відповідний код не повністю, але не менше ніж 4 перших цифри.

Зверніть увагу!

Згідно з пп. 14.1.185 ПКУ, для цілей оподаткування ПДВ, виконання робіт прирівнюється до постачання послуг.

А отже, виходить, що виконавцям робіт теж потрібно зазначати в ПН/РК їх код згідно із Державним класифікатором продукції та послуг.

Таблиця

Коди товарів/послуг (робіт) при заповнені ПН/РК

Об’єкт поставки

Вид об’єкту поставки

Де брати код

Мінімальна обов’язкова кількість цифр коду

товар

імпортний / підакцизний

УКТ ЗЕД

повністю – всі цифри відповідного коду (10 цифр)

вітчизняний

неповністю - перші 4 цифри відповідного коду

послуга / робота

будь-яка

Державний класифікатор продукції та послуг

(наприклад, тут)

Примітка!

Не зважаючи на те, що Державний класифікатор продукції та послуг містить як коди для послуг, так і коди для продукції, у нормі пп. «і» п. 201.1 ПКУ чітко зазначено, що при визначені коду для вітчизняних товару слід керуватися саме УКТ ЗЕД. Таким чином, користуватися Державним класифікатором продукції та послуг при визнані коду товару не можна!

Свіжих роз’яснень від ДФСУ щодо заповнення ПН/РК у 2017 році, нажаль, досі немає. Тому далі наведемо свою точку зору на деякі запитання, які виникають у бухгалтерів та платників ПДВ з цього приводу.  

 

Як зазначати код товару/послуги: з крапками чи без, з пробілами чи без?

Код УКТ ЗЕД у ПН завжди зазначався суцільним порядком без будь-яких розділових знаків (пробілів, крапок тощо). При цьому, податківці роз’яснювали, що якщо у ВДМ зазначено іншу кількість знаків коду УКТ ЗЕД до ПН переноситься аналогічний код без дописування нулів чи інших знаків з вирівнюванням по правому краю поля (ресурс «ЗІР» ).

Вважаємо, що ці правила зазначення коду діють й наразі. Принаймні, щодо товарів, оскільки зазначити в електронній формі ПН/РК код послуги поки що не вийде (про це читайте далі).

 

Чи потрібно вказувати код товару/послуги в грудневих ПН/РК, що реєструються в січні 2017 р. ?

Не потрібно. Адже такі документи датовані до 01.01.2017 р. А оскільки нові правила щодо обов’язкового реквізити ПН почали діяти лише з 2017 року, то відповідно код товару/послуги має зазначатися в ПН, що складаються після 01.01.2017 року.

За уже складеними ПН/РК у грудні 2016 року, тобто за якими перша подія виникла до 2017 року, які будуть реєструватися в січні 2017 року, повинні діяти старі правила ПКУ - код УКТ ЗЕД обов'язковий тільки для підакцизних/імпортних товарів.

 

Чи потрібно зазначати код товару/послуги в РК, що складаються у 2017 року, до ПН, складених та зареєстрованих до кінця 2016 року?

Не потрібно. Адже такі РК коригують ПН, що були складені ще за старими правилами, які не вимагали зазначення коду вітчизняного товару чи коду послуги. Тому, коригуючи такі ПН, у РК вказувати відповідний код товару/послуги не потрібно.

А ось у РК до ПН, у якій зазначалися імпортні/підакцизні товари, зазначення коду УКТ ЗЕД потребують (звісно, якщо такі товари зазначаються в цьому РК).

Втім, наразі податківці висловили протилежну позицію з цього приводу. У  листі ДФС  від 20.01.2017 р.  №1312/7/99-99-15-03-02-17 вони вважають, що  зазначати код товару/послуги потрібно і в РК до ПН,  які складаються з 01.01.2017 року, незалежно від дати складання ПН (до 1 січня 2017 року чи після цієї дати), до яких складаються такі РК. Про це ми зазначили тут

Хоча складно погодитися із такою позицією, адже такої норми в ПКУ не має.

 

У якій графі ПН зазначати код послуги?

З 01.01.2017 року при постачанні послуг у ПН треба зазначати перші чотири цифри коду послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг.

Але у формі ПН є тільки окрема графа 3 для коду УКТ ЗЕД. Для коду послуг такої графи немає, оскільки це новий обов'язковий реквізит ПН. Тож Мінфін ще має внести зміни до форми ПН та порядку її складання з цього приводу. Про це ми писали тут.

На перший погляд здається, що для зазначення коду послуги можна використовувати графу 3 ПН. Втім на практиці ДФС відхиляє реєстрацію таких ПН, адже серед кодів УКТ ЗЕД немає кодів послуг.

Тому поки не буде внесено зміни до Порядку №1307 щодо зміни форми ПН та порядку її складання, що дасть змогу програмістам підкоригувати відповідне програмне забезпечення, зареєструвати у ЄРПН ПН із кодом послуги ПН не вийде.

Погодилися із цим й фахівці ДФС (див. тут): оскільки діюча форма ПН не містить окремого поля для відображення коду послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, до внесення відповідних змін до форми ПН та порядку її заповнення при складанні ПН код послуги тимчасово не зазначаєтеся.

 

Податкова накладна із зазначенням 4-х перших цифр коду товару згідно з УКТ ЗЕД не реєструється у ЄРПН. Що роботи? 

Справді, поки що програмне забезпечення, яке працює за шаблонами електронних документів 2016 року, не має можливості зареєструвати ПН, якщо у графі 3 вказано менше 10 цифр.

Тому варіантів у постачальника два:

1) Зачекати із реєстрацією ПН у ЄРПН.

Час є до кінця січня 2017 року для ПН, складених до 15.01.2017 р., та до 15.02.2017 р. – для ПН, складених з 16.01.2017 р. по 31.01.2017 р.), аби програмісти доопрацювали програмне забезпечення.

2) Зазначити код вітчизняного товару по УКТ ЗЕД повністю, тобто 10 цифр.

 

Як знайти код вітчизняного товару в УКТЗЕД платником податку?

Аналогічно відповіді податківців у підкатегорії 101.17 ресурсу «ЗІР» щодо визначення коду УКТ ЗЕД платником податку, який не є безпосереднім імпортером, при постачанні ним на митній території України імпортованих товарів, вважаємо, що класифікація вітчизняних товарів за УКТ ЗЕД повинна здійснюватися за Законом України «Про Митний тариф України» (відповідно до Основних правилами інтерпретації УКТЗЕД, зазначеними у цьому Законі).

 

Як знайти код послуги у Державному класифікаторі продукції та послуг?

Звичайно ж, це справа індивідуальна й знайти «свій» правильний код зможе лише та особа, яка безпосередньо здійснює постачання таких послуг. Однак полегшимо трохи роботу бухгалтерів у пошуку необхідного коду.

 

Крок 1.

Обираємо потрібну секцію для послуги:
Секція E - Водопостачання; каналізація, поводження з відходами та послуги щодо рекультивування.
Секція F - Об'єкти будівельні та будівельні роботи.
Секція G - Послуги щодо оптової та роздрібної торгівлі; послуги щодо ремонтування автотранспортних засобів і мотоциклів.
Секція H -Послуги щодо транспортування та зберігання.
Секція I - Послуги щодо тимчасового розміщування та забезпечування харчуванням.
Секція J - Послуги телекомунікаційні та інформаційні.
Секція K - Послуги фінансові та страхові.
Секція L -Послуги, пов'язані з нерухомістю.
Секція M - Послуги щодо професійної, наукової та технічної діяльності.
Секція N - Послуги адміністративні та послуги щодо надання допомоги.
Секція O - Послуги у сфері державного керування та оборони; послуги у сфері обов'язкового соціального страхування.
Секція P - Послуги у сфері освіти.
Секція Q -Послуги у сфері охорони здоров'я та соціальної допомоги.
Секція R - Послуги у сфері мистецтв, видовищно-розважальної та відпочинкової діяльності.
Секція S - Послуги інші.
Секція T- Послуги домашніх господарств як роботодавців; товари та послуги, що їх виробляють/надають домашні господарства для власного вжитку, різноманітні.
Секція U - Послуги екстериторіальних організацій і органів.

 

Крок 2.

Вибираємо спочатку двозначний, потім трьохзначний та після цього чотирьохзначний код послуги.

Приклад>>> Підприємство надає послуги з Інтернет-зв'язку.

Із вищеперерахованих секцій ця послуга має міститися у Секції J «Послуги телекомунікаційні та інформаційні». У цій секції обираємо спочатку  двозначний код (вважаємо, це 61 «Послуги телекомунікаційні»), потім трьохзначний 61.1 «Послуги проводового електрозв'язку» та 61.2 «Послуги безпроводового зв'язку» залежно від того Інтернет-зв'язок провідний чи безпровідний.

Й на останок шукаємо необхідні обов’язкові перші 4 цифри коду послуги:

  • при провідному Інтернеті - це 61.10 - Послуги проводового електрозв'язку (адже у ньому міститься, зокрема, код 61.10.4 «Послуги зв'язку Інтернетом проводовими мережами»);
  • при безпровідному - 61.20 - Послуги безпроводового зв'язку (адже у ньому міститься, зокрема, код 61.20.4 «Послуги зв'язку Інтернетом безпроводовими мережами»).

 

Постачальник зареєстрував у ЄРПН ПН, складену у січні 2017 року, без зазначення коду для вітчизняного товару або послуги. Чи треба оформлювати до такої ПН РК, аби покупцю не втратити права на ПК з ПДВ?

Звісно, з 01.01.2017 р. такий код є обов’язковим реквізитом ПН. Тому його не зазначення повинно мати наслідок, передбачений п. 201.10 ПКУ. Якщо надіслані ПН сформовано з порушенням вимог, передбачених п. 201.1 ПКУ, протягом операційного дня продавцю надсилається квитанція в електронному вигляді у текстовому форматі про неприйняття їх в електронному вигляді із зазначенням причин.

Припустимо, що продавцю все ж таки вдалося здійснити таку реєстрацію, хоча і з порушенням. Але право на ПК з ПДВ  за такою ПН буде під загрозою (див. відповідь на останнє запитання). Отже, аби покупець мав право на ПК з ПДВ при придбані вітчизняних товарів та послуг, до ПН, в якій постачальник взагалі не вказав або вказав помилковий код товару згідно з УКТ ЗЕД, потрібно скласти РК.

 

Чи вказувати код товару/послуги в ПН, що складені за щоденними підсумками операцій, починаючи із 01.01.2017 року?

Податківці наполягали (див. лист ДФС від 03.03.2015 р. №4436/6/99-99-19-03-02-15), що у ПН, складеній за щоденними підсумками операцій слід обов’язково вказувати окремим рядком показники щодо обсягів постачання підакцизних та імпортованих товарів за кодами УКТ ЗЕД. Решта товарів (вочевидь тому, що за ними не зазначався відповідний код) податківці  дозволяли зазначати одним рядком (із номенклатурою «Товари в асортименті» тощо).

З 2017 року ситуація змінилася – коди треба зазначати по будь-яких товарах. Тож, чекаємо на свіжі роз’яснення від податківців і оновлення програмного забезпечення для реєстрації ПН, чи буде воно пропускати такі підсумкові ПН, в яких не буде взагалі кодів товарів/послуг. Якщо ні (а скоріш за все, так і буде), то, зрозуміло, що скласти та зареєструвати ПН без кодів товарів в ЄРПН не вийде. Звісно, що зазначати такі коди доведеться щодо кожного товару окремо – умовного товару «в асортименті» УКТЗЕД не містить.  

 

Чи потрібно вказувати код товару/послуги в зведених ПН, починаючи із 01.01.2017 року?

Щодо зведених ПН, які надаються покупцю, - на нашу думку, так, потрібно. Адже інакше така ПН не дасть права на ПК з ПДВ.

А ось щодо ПН, які платник складає за так званими «умовними постачаннями», ситуація інша.

Відповідно до листа ДФСУ від 07.08.2015 р. №29163/7/99-99-19-03-02-17 у зведених ПН, які складаються при нарахуванні «компенсуючих» ПЗ з ПДВ (тобто відповідно до п. 198.5 і п. 199.1 ПКУ), код УКТ ЗЕД не зазначався.

Вважаємо, що й наразі у таких зведених ПН вказувати код товару згідно з УКТ ЗЕД/послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг не потрібно. Сподіваємося, податківці скоро нададуть таке ж роз’яснення. Сподіваємося, податківці скоро нададуть таке ж роз’яснення.

Наразі роз’яснення, надані фахівцями ДФС. Так, тут й тут вони погодилися, що у ПН/РК, які не передбачають постачання товарів/послуг (складені відповідно до п. 198.5 та п. 199.1 ПКУ, а також складені на перевищення бази оподаткування над фактичною ціною постачання),  код товару згідно з УКТ ЗЕД, а для послуг - код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, не зазначаються.

 

При наданні послуг/робіт використовуються комплектуючі. Чи треба окремо зазначати код послуги, а окремо код таких комплектуючих?

Вважаємо, що виділяти комплектуючі з кодом УКТ ЗЕД в ПН не потрібно, якщо предметом договору є послуги/роботи, а не продаж комплектуючих, тобто вартість комплектуючих включена у вартість послуги/роботи. У такому разі слід вказати лише код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг.

Але якщо згідно із первинними документами (актами, накладними тощо) вартість комплектуючих виділена, тобто окремо відбувається постачання комплектуючих, а окремо надання послуг/робіт, у ПН доведеться виокремлювати комплектуючі із відповідним кодом УКТ ЗЕД. І в цьому випадку слід зазначати у ПН як код для послуги, так і для товару (комплектуючих).

 

Підприємство видозмінює придбаний товар або із придбаного товару виробляє інші види продукції. Який код товару використовувати при постачанні такого товару - зазначений у ПН від постачальника чи новий?

Вважаємо, що тут має діяти аналогії із роз’ясненням податківців щодо переробки імпортованих/підакцизних товарів, яке розміщене у підкатегорії 101.17 ресурсу «ЗІР».

Так, податківці зауважують: якщо з імпортованих товарів були вироблені інші види продукції або такі товари були піддані достатній обробці/переробці на митній території України, то вироблені, оброблені/перероблені товари вважаються товарами українського походження, а тому при їх постачанні код УКТ ЗЕД в ПН не зазначається.

Втім, оскільки з 2017 року слід зазначати код будь-якого товару, то вважаємо, що у таких випадках (якщо з придбаного товару були вироблені інші види продукції або такі товари були піддані достатній обробці/переробці) слід вказувати новий код нового товару згідно з УКТ ЗЕД.

 

Постачаємо товари в наборі (комплекті). Як зазначати код товару в ПН?

До 2017 року податківці роз’яснювали (підкатегорія 101.17 ресурсу «ЗІР»), що у випадку складання ПН при постачанні імпортованих та/або вітчизняних товарів в наборі (комплекті) в графі 2 «Номенклатура товарів/послуг продавця» розділу Б такої ПН необхідно зазначити номенклатуру товарів, які входять до набору (комплекту), та у графі 3 «Код товару згідно з УКТЗЕД» вказати код УКТЗЕД по тих товарних позиціях, які ввезені на митну територію України.

Оскільки з 2017 року слід зазначати код будь-якого товару, то вважаємо, що у разі постачання товарів в наборі (комплекті):

  • в графі 2 «Номенклатура товарів/послуг продавця» розділу Б такої ПН необхідно зазначити номенклатуру товарів, які входять до набору (комплекту),
  • в графі 3 – відповідні коди товарів, які входять до набору (комплекту) згідно з УКТЗЕД.

 

Які наслідки у разі наявності помилок в коді товару/послуги?

До 01.07.2017 року діятиме останній абзац п. 201.10 ПКУ, згідно з яким ПН, що містить помилки в реквізитах, визначених п. 201.1 ПКУ (крім коду товару (!) згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов'язань, є підставою для віднесення покупцем сум ПДВ до ПК.

 

Тобто якщо помилки міститимуться в такому реквізиті ПН як код товару згідно з УКТ ЗЕД (як вітчизняного, так і імпортованого/підакцизного), або взагалі такий код товару не буде вказано, то покупець не матиме право на ПК з ПДВ.

 

Вищевказана норма діятиме до 01.07.2017 року, втім після дана норма не зникне, а перемодифікується: помилки в реквізитах, визначених п. 201.1 ПКУ (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму ПЗ з ПДВ, не зможуть бути причиною неприйняття податкових накладних у електронному вигляді.

Тобто з 01.07.2017 року постачальник просто не зможе зареєструвати ПН у ЄРПН, якщо у ПН невірно вказаний код товару згідно з УКТ ЗЕД або код взагалі буде відсутній.

 

Зверніть увагу!

У п. 201.10 ПКУ дослівно говориться саме про помилки у коді товару (!) згідно з УКТ ЗЕД. Втім, під цією помилкою податківці також вважають й відсутність коду товару у ПН. Про це вони зауважували у листі від 17.09.2015 р. №233/10/12-32-15-01-13.


Тому, якщо постачальник товару взагалі не вкаже або вкаже помилковий код товару згідно з УКТ ЗЕД, то це не дає покупцю права на ПК з ПДВ. А отже, для збереження у покупця права на ПК з ПДВ постачальник має скласти РК до такої ПН.

Ми спеціально виділяли знаком оклику (!) слово «товар», адже у нормі п. 201.10 ПКУ говориться виключно про код товару згідно УКТ ЗЕД, в той час як про код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг ані слова.

А це наводить на думку, що помилка в коді послуг чи його відсутність, якщо в цілому ПН дозволяє ідентифікувати операцію, при складанні ПН до 01.07.2017р. - не позбавляє покупця права на ПК з ПДВ, а після 01.07.2017 р. - не може бути причиною неприйняття такої ПН у електронному вигляді. Принаймні такі висновки виходять із читання прямої норми останнього абзацу п. 201.10 ПКУ. Втім, це з 01.07.2017 р. допоможе лише із реєстрацією ПН в ЄРПН. А ось чи дасть така ПН право на ПК – на нашу думку, ні.

Наразі податківці тут зауважили, що відсутність коду послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг в ПН, дата складання якої припадає на період з 01.01.2017 р. до дати набрання чинності відповідних змін до форми ПН  не визначається як помилка, допущена при складанні такої ПН.

 

Штрафні санкції

Наостанок зауважимо, що згідно з новим п. 35-1 підрозділу 2 р. ХХ ПКУ до 31.12.2017 року не будуть застосовуватися штрафні санкції згідно з  п. 120-1.3 ПКУ за помилки, допущені в ПН під час застосування коду товару згідно з УКТ ЗЕД та/або коду послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг.

Отже, від фінансових санкцій за це порушення постачальники, принаймні, на рік звільнені. Але оскільки ПН вони складають, насамперед, не для себе, а для покупців, то для забезпечення права таких покупців на ПК з ПДВ, цей обов’язковий реквізит зазначати потрібно правильно.

***

Читайте також іншу аналітику на тему:

ПДВ-новації 2017 року: аналізуємо зміни 

Податкові накладні та розрахунки коригування: що змінюється у 2017 році? 

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»