• Посилання скопійовано

Несвоєчасна реєстрація «зменшуючого» розрахунку коригування - хто за це відповість?

До кого застосовується штраф за порушення граничних термінів реєстрації розрахунку коригування до податкової накладної у разі зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг, якщо розрахунок коригування надіслано постачальником після закінчення граничного терміну його реєстрації? Консультує ДФС

Несвоєчасна реєстрація «зменшуючого» розрахунку коригування - хто за це відповість?

У підкатегорії 101.30 ресурсу "ЗІР" податківці нагадують: розрахунок коригування (РК), складений постачальником товарів/послуг до податкової накладної (ПН), яка складена на отримувача - платника податку, підлягає реєстрації в ЄРПН:

  • постачальником (продавцем) товарів/послуг - якщо передбачається збільшення суми компенсації їх вартості на користь такого постачальника або якщо коригування кількісних та вартісних показників у підсумку не змінює суму компенсації;
  • отримувачем (покупцем) товарів/послуг -  якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, для чого постачальник надсилає складений розрахунок коригування отримувачу. 

Складені платником податку розрахунки коригування до податкових накладних, складених до 1 лютого 2015 року, РК до податкових накладних, які не підлягали наданню отримувачу (покупцю) - платнику податку, підлягають реєстрації в ЄРПН постачальником (продавцем). Однак це не поширюється на РК, що передбачають зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику (зменшення податкового зобов’язання постачальника та податкового кредиту отримувача), складені після 1 липня 2015 року до ПН, складених до 1 липня 2015 року на отримувача (покупця) - платника податку, які підлягають реєстрації в ЄРПН отримувачем (покупцем) товарів/послуг.

Порушення платниками ПДВ граничного строку для реєстрації ПН та/або РК в ЄРПН (крім податкової накладної, що не надається отримувачу (покупцю), складеної на постачання товарів/послуг для операцій, які звільнені від оподаткування або які оподатковуються за нульовою ставкою) тягне за собою накладення на платника ПДВ, на якого відповідно до вимог статей 192 та 201 ПКУ покладено обов’язок щодо такої реєстрації, штрафу в розмірі, передбаченому пп. 120-1.1120-1.2 ПКУ.

При цьому якщо розрахунок коригування на зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг на користь їх постачальника зареєстровано покупцем в ЄРПН з порушенням встановленого ПКУ терміну, то штрафні санкції відповідно до ст. 120-1 ПКУ визначаються виходячи з абсолютної величини суми податку, зазначеної в такому розрахунку коригування.    

Враховуючи викладене, штрафні санкції за порушення граничних термінів реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування застосовуються контролюючими органами в порядку та розмірах, передбачених ст. 120-1 ПКУдо особи, на яку покладено обов’язок щодо такої реєстрації, незалежно від причин, які призвели до порушення.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»