• Посилання скопійовано

Анулювання реєстрації ПДВ при переході на спрощену систему

Питання подання заяви щодо анулювання реєстрації платником ПДВ при переході на спрощену систему та на сплату ЄП за ставкою, що не передбачає сплату ПДВ, Податковим кодексом чітко не визначено. Тож у черговому листі податківці надали рекомендацію щодо цього

Анулювання реєстрації ПДВ при переході на спрощену систему

Коментар до листа ДФСУ від 13.09.2017 р. №1936/З/99-99-13-01-02-14/ІПК 

Нагадуємо, що заява про перехід на спрощену систему оподаткування (зміни ставки платника ЄП III групи) подається не пізніше ніж за 15 днів до початку наступного кварталу. Тож, сьогодні, 15 вересня, -  останній день подання заяви для переходу на спрощену систему, а також для переходу із групи в групу єдиного податку.

Про це ми вже попереджали тут, а про сам перехід та про його наслідки писали ось тут.

У коментованому листі податківці розповіли про алгоритм анулювання реєстрації платника ПДВ у разі переходу на спрощену систему чи переходу "єдинника" на ІІІ групу зі сплатою ЄП у розмірі 5%.

В листі зазначено, що при прийнятті рішення про перехід на спрощену систему оподаткування зі ставкою, яка не передбачає сплату ПДВ, суб’єкти господарювання можуть подати заяву про анулювання реєстрації платника ПДВ одночасно із заявою про застосування спрощеної системи оподаткування. Заява на анулювання реєстрації подається за формою №З-ПДВ.

Податківці у коментованому листі вказали й на можливість подання такої заяви в електронному вигляді за умови укладання договору з ДФС про визнання електронних документів.

В такому випадку анулювання реєстрації платника ПДВ відбувається датою останнього дня періоду, що передує переходу на сплату ЄП, за ставкою що не передбачає сплату ПДВ.

Однак, п. 184.1 ПКУ встановлено, що порядок виключення з реєстру платників ПДВ відбувається у разі якщо платник переходить на сплату ЄП, за ставкою, що не передбачає сплату ПДВ, але не зазначено конкретні строки для подання заяви. Тож законодавчих підстав для одночасного подання заяви про анулювання та заяви про перехід на спрощену систему немає. Тому вищенаведений алгоритм подання заяв є тільки порадами податківців й кожний платник самостійно для себе повинен вирішити - дотримуватися їх чи ні.

Детальніше про наслідки такого анулювання читайте у нашій аналітиці.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»

  • Чи сплачують ФОПи ПДВ при продажу товарів/послуг через закордонні маркетплейси?
    Якщо послуги, що надаються ФОПу закордонним маркетплейсом, класифікуються як е-послуги, – місце їх постачання визначається на митній території України і вони є об’єктом оподаткування ПДВ. Але нарахування і сплата ПДВ здійснюються залежно від статусу ФОПа
    Сьогодні 10:02546
  • Як розблокувати ПН/РК: правила і поради
    Враховуючи останні зміни щодо оскарження реєстрації ПН/РК в ЄРПН, варто нагадати про важливі моменти взаємодії з податковими органами та використання механізмів з розблокування, наведених у ПКУ, із зразками документів та порадами
    23.04.20242 8031
  • На яку суму БЕБ запобігло незаконному відшкодуванню ПДВ за І квартал?
    Загалом за І квартал 2024 року аналітики БЕБ надіслали 210 рекомендацій до державних органів та розпорядників державних коштів щодо недопущення втрат бюджетних коштів. Частина з них стосувалась незаконного відшкодування ПДВ на суму 575 млн грн
    22.04.202456
  • Як сплачувати штраф з ПДВ: з СЕА ПДВ чи з рахунку банку?
    Сплата до бюджету узгоджених ПЗ з ПДВ, задекларованих у поданій звітності з ПДВ, здійснюється з рахунку у СЕА ПДВ платника, а сплата штрафних санкцій – з рахунку у банку або небанківському надавачу платіжних послуг до відповідного бюджету
    22.04.2024223
  • Підприємство продає БПЛА: які наслідки з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ?
    22.04.202465