• Посилання скопійовано

ТМЦ використані при наданні послуги: як відобразити в податковій накладній?

Підприємство надає послуги з виконання комплексних сільськогосподарських робіт власною та орендованою технікою. Замовник згідно з договором про надання послуг відшкодовує підприємству вартість основної послуги та ТМЦ, використаних під час виконання таких робіт (добрива, засоби захисту рослин). Як відображати в податковій накладній вартість ТМЦ, використаних під час надання послуги?

ТМЦ використані при наданні послуги: як відобразити в податковій накладній?

"Вісник. Офіційно про податки"

Відповідно до ст. 179 Господарського кодексу майново-господарські зобов’язання, які виникають між суб’єктами господарювання або між суб’єктами господарювання і негосподарюючими суб’єктами — юридичними особами на підставі господарських договорів, є господарсько-договірними зобов’язаннями.

Зміст господарського договору становлять умови договору, визначені угодою його сторін, спрямованою на встановлення, зміну або припинення господарських зобов’язань, як погоджені сторонами, так і ті, що приймаються ними як обов’язкові умови договору відповідно до законодавства (ст. 180 цього Кодексу).

Умови про предмет у господарському договорі повинні визначати найменування (номенклатуру, асортимент) та кількість продукції (робіт, послуг), а також вимоги до їх якості (ст. 180 Господарського кодексу).

Пунктом 185.1 Податкового кодексу визначено, що об’єктом оподаткування ПДВ є операції з постачання товарів та послуг, місце постачання яких розташовано на митній території України, відповідно до ст. 186 цього Кодексу.

Постачання послуг — це будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об’єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи, чи надання інших майнових прав стосовно таких об’єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності (пп. 14.1.185 Податкового кодексу).

Таким чином, якщо договір передбачає виконання робіт і вартість матеріалів включено до вартості робіт, то перелічувати в податковій накладній номенклатуру матеріалів, що використовуються, та коди УКТ ЗЕД на них не потрібно, досить визначити код виконуваної роботи.

Якщо ж за договором вартість матеріалів не включено до вартості робіт, а виділено окремо, то крім коду виконаної роботи в податковій накладній потрібно також зазначати і номенклатуру використаних матеріалів із зазначенням їх коду згідно з УКТ ЗЕД.

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»