• Посилання скопійовано

Формування податкового кредиту при здійсненні операцій з придбання вантажного автомобіля за кошти ФОП

На думку ДФСУ, при придбанні вантажного автомобіля за кошти ФОП здійснюється операція його передачі від ФОП у приватну власність фізичної особи, яка є об’’ктом оподаткування ПДВ

Формування податкового кредиту при здійсненні операцій з придбання вантажного автомобіля за кошти ФОП

Коментар до ІПК ДФСУ від 17.10.2017 р. №2253/С/99-99-13-01-02-14/ІПК

На жаль, на відміну від листів, індивідуальні податкові консультації ДФС не має звички підписувати. Шкода, бо іноді так і хочеться вигукнути: «Автора!» Коментована ІПК — саме з таких.

Загалом, вона навіть не мала б аж так дивувати. Підприємці вже давно звикли, що податківці ставляться до них двояко — або як до фізосіб-підприємців, або як до звичайних фізосіб — залежно від того, який підхід у тій чи іншій ситуації є для них, податківців, вигіднішим. У цій же консультації податкова пішла далі і вийшла за межі здорового глузду та елементарної логіки.

Посилаючись на положення Конституції, ЦКУ та ГКУ, податкова доводить, що в українському правовому полі не існує такий суб’єкт права власності, як фізична особа — підприємець, і стверджує, що в будь-якому разі, навіть коли особа оформила собі підприємницький статус, «суб’єктом права власності виступає саме фізична особа(громадянин), а не фізична особа — підприємець». Уже це твердження є спірним, що відображено і в назві роз’яснення Мін’юсту від 14.01.2011 р. «Статус фізичної особи — підприємця: проблеми застосування законодавства», яке ДФСУ цитує в цій ІПК, не посилаючись на нього. Та податкова на цьому не зупиняється і посувається далі: виявляється, у разі придбання вантажного автомобіля (або будь-якої іншої речі, яка потрібна лише для підприємницької діяльності) за підприємницькі кошти (ДФСУ формулює це таким чином, що фізособа-підприємець «здійснювала оплату за його придбання»), «фактично здійснюється передача вантажного автомобіля від фізичної особи — підприємця у приватну власність фізичної особи».

Ви уважно стежили за руками? Очевидно, відчуваючи деяку хисткість цієї формули, ДФСУ не сказала «передача з власності у власність», а елегантно обійшла це слизьке місце, сказавши «передача... від фізичної особи — підприємця».

А раз є передача у власність, радісно робить висновок податкова, значить, є операція постачання товарів, тобто об’єкт оподаткування ПДВ, будьте люб’язні сплатити. 

Але заждіть! А що ж малося на увазі під оцим загадковим «від»? Чи це часом не мало означати «з власності»? Яким чином фізособа-підприємець могла би «здійснити оплату за придбання» автомобіля, якщо ДФСУ відмовляє їй у суб’єктності на право власності? Вона ж би тоді не могла володіти коштами так само, як і автомобілем! І якщо автомобіль придбавається на кошти ФОП, але у власність ФОП не переходить, то не може бути і переданий «від» ФОП просто фізособі.

І це ще не всі питання, які виникають. ДФСУ говорить про виписку податкової накладної, але мовчить про те, як вона уявляє собі її заповнення. У ситуації, яку тут бачить ДФСУ, мова мала би йти про виписку ПН на неплатника ПДВ, де продавцем був би ФОП, а покупцем — ця ж особа, але вже не як підприємець. А як бути з ціною поставки? Адже фактично кошти від громадянина підприємцеві не передаються, навіть з погляду ДФСУ. Застосовувати ціну придбання чи звичайну ціну? Питання, питання...

Навіщо ДФСУ виставляє себе на посміховисько? Невідомо, адже визнати за підприємцем право на податковий кредит з ПДВ у такій ситуації можна було і без цих сумнівних з юридичного погляду конструкцій: постачання таки відбулося, тільки не між ФОП і просто фізособою, а між продавцем автомобіля і його покупцем — ФОП, який і є платником ПДВ. І навіть попри те що такий автомобіль реєструється не на ФОП, а на фізособу (інакше не дозволяє програмне забезпечення органів МВС), реєстрація ТЗ на фізособу не позбавляє її ж, але вже як ФОП, права власності на таке рухоме майно*. Мало того, можна знайти безліч листів як центральної ДФСУ, так і регіональних органів, де говориться про власність фізособи-підприємця. Дивно було б, якби було інакше, враховуючи, що суди, не виключаючи й ВГСУ, не вважають за неможливе говорити про право власності ФОП.

Що ж, для всіх нас це ще одне нагадування, що не можна некритично сприймати все, що говорить ДФСУ у своїх листах та ІПК. Крім того, доводиться з сумом констатувати, що хоча на проблеми з визначеністю правового статусу ФОП Мін’юст звертав увагу ще в 2011 році, цієї визначеності відтоді так і не побільшало.

_________

* До речі, проблема з реєстрацією майна на ФОП залишилась лише щодо ТЗ. Інше майно, у т.ч. й комерційна нерухомість, може бути зареєстроване як на фізособу, так і на ФОП.

Автор: Андрій Поритко

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»