• Посилання скопійовано

Визначаємо наслідки в оподаткуванні при наданні агентських послуг нерезиденту

Податківці розповіли про оподаткування ПДВ операцій резидента - платника ПДВ з надання агентських послуг нерезиденту та утримання податку на доходи нерезидента за агентським договором

Визначаємо наслідки в оподаткуванні при наданні агентських послуг нерезиденту

Коментар до листа ДФСУ від 01.11.2017 р. №2460/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Резидент-платник  ПДВ надає нерезиденту агентські послуги: чи треба їх оподатковувати ПДВ? 

Ґрунтуючись на нормах ст. 185 та п. 186.2-186.4 ПКУ податківці зазначили алгоритм оподаткування ПДВ таких операцій.

Зокрема, послуга, яку надає агент у межах агентського договору нерезиденту, є об'єктом оподаткування ПДВ та підлягає оподаткуванню у загальновстановленому порядку за основною ставкою (20%). База оподаткування за такою операцією визначається, виходячи з винагороди агента, що отримана від нерезидента в межах виконання агентського договору.

При цьому кошти, які приймаються товариством в межах виконання агентського договору від резидентів України як суми платежів за товари, поставлені їм нерезидентом, для подальшого перерахування таких коштів нерезиденту, до бази оподаткування ПДВ у агента не включаються.

Тож за першою подією (датою отримання агентської винагороди або підписання акту приймання-передачі наданих послуг), агент - платник ПДВ повинен нарахувати ПЗ з ПДВ з урахуванням вищенаведених правил, скласти та зареєструвати в ЄРПН ПН.

 

Резидент надає нерезиденту агентські послуги з продажу товарів, робіт, послуг: чи треба сплачувати податок з доходів такого нерезидента? 

Цього у коментованому листі не зазначено. Але так, потрібно. І ось чому. 

У звичайному випадку оподаткування доходів нерезидентів здійснюється за правилами, встановленими пп. 141.4.2 ПКУ. Тобто резидент або постійне представництво нерезидента, що здійснюють на користь нерезидента або уповноваженої ним особи (крім постійного представництва нерезидента на території України) будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом від провадження господарської діяльності (у тому числі на рахунки нерезидента, що ведуться в національній валюті), утримують податок з таких доходів, зазначених у пп. 141.4.1 ПКУ, за ставкою в розмірі 15% (крім доходів, зазначених у пп. 141.4.3 - 141.4.6 та 141.4.11 ПКУ) їх суми та за їх рахунок, який сплачується до бюджету під час такої виплати, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності.

Але не підлягають оподаткуванню відповідно до абзацу "й" пп. 141.4.1 ПКУ доходи нерезидента із джерелом походження з України у вигляді виручки або інших видів компенсації вартості товарів.

Отже, коли покупці сплачують таку виручку напряму нерезиденту або його уповноваженій особі (яка не має статусу постійного представництва), вони її не оподатковують. 

Але в ситуації, коли таку виручку перераховує нерезиденту його агент, працюють інші правила. 

Усі зміни з податку на прибуток
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

За пп. 141.4.8 ПКУ резиденти, які надають агентські послуги з продажу чи придбання товарів, робіт, послуг за рахунок і на користь тільки певного нерезидента (в тому числі проведення переговорів щодо суттєвих умов та/або укладення договорів з іншими резидентами від імені і на його користь), під час виплати такому нерезиденту утримують і перераховують до відповідного бюджету податок із доходу, отриманого таким нерезидентом із джерел в Україні, визначений у порядку, передбаченому для оподаткування прибутків нерезидентів, що провадять діяльність на території України через постійне представництво. 

Тобто в цьому випадку застосовується ставка 18% до будь-якого доходу, який виплачується нерезиденту. При цьому такі резиденти не підлягають додатковій реєстрації в контролюючих органах як платники податку.

Але положення цього пункту не поширюються на випадки надання резидентами агентських послуг з продажу чи придбання товарів, робіт, послуг за рахунок і на користь нерезидентів, якщо вони надають зазначені послуги в межах своєї основної (звичайної) діяльності. Тобто, якщо основною діяльністю резидента є саме агентська діяльність, діяти слід за правилами, встановленими пп. 141.4.2 ПКУ

Аналогічна відповідь надана податківцями у коментованому листі стосовно ситуації, коли агентські послуги надає резиденту юрособа-нерезидент, і отримує за це агентську винагороду. А саме:

1) якщо резидент надає агентські послуги з продажу чи придбання товарів на користь тільки певного нерезидента, то такий резидент зобов'язаний під час виплати доходу від таких послуг утримувати податок з таких доходів у порядку, передбаченому для оподаткування прибутків нерезидентів, що провадять діяльність на території України через постійне представництво відповідно до пп. 141.4.8 ПКУ, тобто за ставкою 18%. При цьому такі резиденти не підлягають додатковій реєстрації в контролюючих органах як постійні представництва;  

2) якщо резидент здійснює виплати за агентськими договорами на користь декількох нерезидентів, але у рамках своєї основної діяльності, то такі виплати підлягають оподаткуванню відповідно до пп. 141.4.2 ПКУ, тобто за ставкою 15%. 

Від себе нагадаємо, що як юрособи, так і фізособи – підприємці, які за наслідками агентського договору виплачують доходи юрособам-нерезидентам, мають подати за звітний період, у якому було здійснено таку виплату, декларацію з податку на прибуток

При цьому подавати таку декларацію слід, незважаючи на систему оподаткування, на якій такі агенти знаходяться! Отже, її подають і "єдинники", і підприємці. Хоча вони заповнюють в такій декларації рядки 23-25. 

Про застосування норм міжнародних договорів при утримання податку на доходи юрособи - нерезидента ми також писали тут та тут>>> 

Автор: Русанова Ганна

На підставі: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»