• Посилання скопійовано

Реімпортований товар знову експортується: правила оподаткування ПДВ

Експортери часто зустрічаються з ситуацією, коли товар спочатку вивезено за кордон, потім повернуто покупцем в Україну, а далі знову цей товар експортується. Що відбувається з ПДВ протягом таких операцій, читайте у коментарі до листа ДФСУ

Реімпортований товар знову експортується: правила оподаткування ПДВ

Коментар до листа ДФСУ від 29.12.2017 р. №3236/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Щодо першої операції питань немає. Згідно з п. «а» пп. 195.1.1 ПКУ вивезення товарів за межі митної території України у митному режимі експорту оподатковується ПДВ за нульовою ставкою. 

 

Реімпорт товару: коли він виникає? 

Пунктом 3 ч. 2 ст. 78 МКУ передбачено, що у митний режим реімпорту можуть бути поміщені товари, які були поміщені у митний режим експорту (остаточного вивезення) і повертаються особі, яка їх експортувала, у зв’язку з невиконанням (неналежним виконанням) умов зовнішньоекономічного договору, згідно з яким ці товари поміщувалися у режим експорту, або з інших обставин, що перешкоджають виконанню цього договору, якщо ці товари:

  • повертаються на митну територію України у строк, що не перевищує шести місяців з дати вивезення їх за межі цієї території у митному режимі експорту;
  • перебувають у такому самому стані, в якому вони оформлені у митний режим експорту, крім природних змін їх якісних та/або кількісних характеристик за нормальних умов транспортування, зберігання та використання (експлуатації), внаслідок якого були виявлені недоліки, що спричинили реімпорт товарів.

 

ПДВ при реімпорті товару

Згідно з п. 206.3 ПКУ операції із ввезення товарів у митному режимі реімпорту звільняються від оподаткування, крім операцій із ввезення відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 78 МКУ, що оподатковуються податком за ставкою, визначеною пп. 194.1.1 ПКУ (тобто, 20% або 7%, якщо йдеться про медичні вироби).

Податкове зобов’язання з ПДВ сплачується у такому випадку на підставі митної декларації. Але чи дає така митна декларація право на податковий кредит? 

ДФСУ у коментованому листі зазначає, що так. Платник податків при ввезенні товарів на митну територію України відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 78 МКУ у митному режимі реімпорту включає суму ПДВ, сплачену під час розмитнення таких товарів та при придбанні послуг, пов’язаних зі зберіганням ввезених товарів та з їх передпродажною підготовкою, до складу податкового кредиту на підставі належним чином оформленої митної декларації та зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних

Отже, маємо ситуацію, коли, наприклад, товар був придбаний з ПДВ на території України і вивезений на експорт. Експортер при придбанні такого товару скористався правом на податковий кредит. При цьому у експортера цілком могло виникнути від’ємне значення ПДВ і він мав право отримати бюджетне відшкодування. 

При реімпорті такий експортер знову матиме право на податковий кредит – якщо знову сплачує ПДВ, вже на митниці. Тож, і сума такого податкового кредиту буде обмежена сумою ПДВ, зазначеною в митній декларації.  

 

Експорт реімортованих товарів вподальшому

Продати повернений покупцем товар продавець має повне право, в тому числі, і покупцям-нерезидентам на експорт. Як така операція оподатковуватиметься ПДВ? 

Податківці в коментованому листі роз’яснюють, що, оскільки ввезені у митному режимі реімпорту товари в подальшому будуть використані в оподатковуваних операціях (експорту), норми п. 198.5 ПКУ стосовно нарахування податкових зобов’язань не застосовуються, податковий кредит та податкові зобов’язання визначаються у загальновстановленому порядку. 

Отже, такий експорт знову оподатковується нульовою ставкою і податковий кредит у експортера не коригується. Якщо внаслідок такого експорту в експортера виникатиме відємне значення ПДВ, він знову матиме право на бюджетне відшкодування. Втім, отримати таке повернення ПДВ з бюджету він зможе із урахуванням обмежень, встановлених п. 200.4 ПКУ (в межах ліміту реєстрації ПН/РК на момент отримання податківцями декларації з ПДВ із заявою про бюджетне відшкодування). 

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»