• Посилання скопійовано

Чи можна визнавати податковий кредит за ПН без позначки імпортованого товару

Податківці у своєму листі розглянули питання щодо віднесення сум ПДВ до податкового кредиту на підставі ПН без позначки імпортованого товару

Чи можна визнавати податковий кредит за ПН без позначки імпортованого товару

Насамперед податківці у своєму листі від 30.01.2018 р. №345/6/99-99-15-03-02-15/ІПК зауважили, що зареєстровані податкові накладні в ЄРПН є для отримувача товарів/послуг підставою для податкового кредиту. До того ж вони підкреслили, що серед затверджених обов'язкових реквізитів для ПН відсутній такий реквізит, як позначка імпортованого товару. 

Хоча згідно із п. 16 Порядку №1307, у разі постачання такого товару у графі 3.2 розділу Б податкової накладної проставляється позначка "X". Графа 3.2 заповнюється на всіх етапах постачання товару.

На підставі цих норм подактівці зробили висновок: заповнення чи незаповнення графи 3.2 розділу Б податкової накладної не впливає на право відображення податкового кредиту з ПДВ у покупця таких товарів. Але це - тільки за умови правильного заповнення обов’язкових реквізитів податкової накладної, її реєстрації в ЄРПН та дотримання інших вимог ПКУ щодо формування податкового кредиту.

Звертаємо увагу!  Від статусу товару залежить заповнення графи 3.1 ПН, оскільки при постачанні імпортованих товарів слід вказували повний код УКТ ЗЕД (10 знаків).

Тож, якщо постачальником графу 3.1 ПН заповнено правильно з врахуванням цієї особливості, і тільки не проставлено у графі 3.2  позначку, то покупець має право на податковий кредит за нею.

Якщо ж графу 3.1 ПН було заповнено невірно, тобто зазначено менше 10 знаків коду, то податкового кредиту за такою ПН не виникатиме. 

***

Читайте також: Які документи підтверджують право на податковий кредит?

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»