• Посилання скопійовано

Оподаткування ПДВ постачання програмної продукції та операцій з нею - роз'яснення від ДФСУ

Податківці у черговому листі зазначили, що з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання програмної продукції, а також операції з програмною продукцією, плата за які не вважається роялті. Втім, і саме роялті не оподатковується ПДВ, але за іншою нормою ПКУ. Докладніше - у коментарі

Оподаткування ПДВ постачання програмної продукції та операцій з нею -  роз'яснення від ДФСУ

Коментар до листа ДФСУ від 29.01.2018 р. №305/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

В індивідуальній податковій консультації  податківці нагадали, що звільнені від оподаткування на 10 років (з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року):

  • операції з постачання програмної продукції,
  • операції з програмною продукцією, плата за які не вважається роялті, 

Таке звільнення перебачено пп. 26-1 підрозділу 2 розділу XX ПКУ

При цьому звільнення стосується лише операцій, за яких місце постачання товарів (послуг) знаходиться на митній території України. Якщо місце постачання програмної продукції знаходиться за межами митної території України, то така операція не є об'єктом оподаткування ПДВ. 

Наприклад, якщо постачається програмна продукція резиденту України, то це буде звільнена від ПДВ операція. А якщо отримувач програми – нерезидент, то це вже «необ'єктна» операція.

Також зазначається, що для цілей звільнення від ПДВ до програмної продукції відносяться:

  • результат комп'ютерного програмування у вигляді операційної системи, системної, прикладної, розважальної та/або навчальної комп'ютерної програми (їх компонентів), а також у вигляді інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів та доступу до них;
  • примірники (копії, екземпляри) комп'ютерних програм, їх частин, компонентів у матеріальній та/або електронній формі, у тому числі у формі коду (кодів) та/або посилань для завантаження комп'ютерної програми та/або їх частин, компонентів у формі коду (кодів) для активації комп'ютерної програми чи в іншій формі;
  • будь-які зміни, оновлення, додатки, доповнення та/або розширення функціоналу комп'ютерних програм, права на отримання таких оновлень, змін, додатків, доповнень протягом певного періоду часу;
  • криптографічні засоби захисту інформації.

Поняття комп'ютерної програми – досить широке, тому воно потребує законодавчого визначення. Таке визначення надане у Законах №1587-III та №3792-ХІІ. За ними комп'ютерна програма - це набір інструкцій у вигляді слів, цифр, кодів, схем, символів чи у будь-якому іншому вигляді, виражених у формі, придатній для зчитування комп'ютером, які приводять його у дію для досягнення певної мети або результату (це поняття охоплює як операційну систему, так і прикладну програму, виражені у вихідному або об'єктному кодах).

Податківці також роз'яснили, що таке роялті (пп. 14.1.225 ПКУ), а що ним не вважається. Зокрема, не вважаються роялті платежі, отримані:

    • як винагорода за використання комп'ютерної програми, якщо умови використання обмежені функціональним призначенням такої програми та її відтворення обмежене кількістю копій, необхідних для такого використання (використання "кінцевим споживачем");

Усі останні зміни з ПДВ
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

  • за придбання примірників (копій, екземплярів) об'єктів інтелектуальної власності, у тому числі в електронній формі, для використання за своїм функціональним призначенням для кінцевого споживання або для перепродажу такого примірника (копії, екземпляра);
  • за придбання речей (у тому числі носіїв інформації), в яких втілені або на яких містяться об'єкти права інтелектуальної власності, визначені в абзаці першому цього підпункту, у користування, володіння та/або розпорядження особи;
  • за передачу прав на об'єкти права інтелектуальної власності, якщо умови передачі прав на об'єкт права інтелектуальної власності надають право особі, яка отримує такі права, продати або здійснити відчуження в інший спосіб права інтелектуальної власності або оприлюднити (розголосити) секретні креслення, моделі, формули, процеси, права інтелектуальної власності на інформацію щодо промислового, комерційного або наукового досвіду (ноу-хау), крім випадків, коли таке оприлюднення (розголошення) є обов'язковим згідно із законодавством України;
  • за передачу права на розповсюдження примірників програмної продукції без права на їх відтворення або якщо їхнє відтворення обмежено використанням кінцевим споживачем.

Тож, якщо виконується хоча б одна з цих умов при здійсненні операцій з програмною продукцією на митній території України, такі операції звільняються від оподаткування ПДВ, але не як роялті, а саме за пп. 26-1 підрозділу 2 розділу XX ПКУ.

Якщо ж операція з програмною продукцією визнається за ПКУ роялті, то діє інша пільга, встановлена пп. 196.1.6 ПКУ. Однак не є об'єктом оподаткування ПДВ лише виплата роялті в грошовій формі. 

І насамкінець податківці нагадали про узагальнюючу податкову консультацію, затверджену наказом Міндоходів від 07.10.2013 р. №536, якою можна користуватися і зараз (за виключенням положень щодо порядку оподаткування ПДВ операцій з надання права на використання програмної продукції, що був чинний до 01.01.2015 р.).

Про відображення звільнених та «необ'єктних» операцій у звітності з ПДВ та про складання податкових накладних ми писали тут. 

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»