• Посилання скопійовано

Відступлення права вимоги за майновими правами на нерухомість: податкові наслідки

Який порядок оподаткування податком на прибуток підприємств і ПДВ операції з відступлення права вимоги майнових прав на нерухоме майн? Роз’яснює ДФСУ

Відступлення права вимоги за майновими правами на нерухомість: податкові наслідки

ДФСУ у ІПК від 15.06.2018 р. №2642/6/99-99-15-03-02-15/ІПК роз’яснює: «при відступленні платником ПДВ права вимоги майнових прав на нерухоме майно слід нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ, а для цілей оподаткування прибутку нормами ПКУ не передбачено коригування фінрезультату до оподаткування на різниці від операцій з відступлення права вимоги». Далі про все це докладніше.

 

ПДВ

ДФСУ в коментованій ІПК вважає, що перша операція з продажу майнових прав на нерухоме майно для продавця це, фактично, операція з постачання об’єкта нерухомого майна. Тому при здійсненні такої операції постачальник майнових прав - платник ПДВ зобов'язаний на дату фактичної передачі майнових прав на нерухоме майно визначити податкові зобов’язання з ПДВ та скласти і зареєструвати в ЄРПН податкову накладну. Якщо йти за такою логікою податківців, то єдиний випадок, коли ПЗ з ПДВ визнавати не треба, це продаж майнових прав на житлову нерухомість (за пп. 197.1.14 ПКУ). 

А ось наступна операція з відступлення права вимоги за такими майновими правами новому покупцю, відповідно до пп. 196.1.5 ПКУ, не є об'єктом оподаткування ПДВ та не спричиняє податкових наслідків з ПДВ у продавця. Ця пільга поширюється і на покупця,  за умови, якщо боргові зобов'язання (вимоги) передаються в обмін на грошові кошти або цінні папери.

Втім не все так просто. Дивимося уважно за роз’ясненням. 

Ось відбулася перша операція з продажу майнових прав на нежитлову нерухомість. Покупець-платник ПДВ  мав за цією операцією право на ПК з ПДВ. А далі він відступив право вимоги за цими правами іншій особі, і ця операція не оподатковувалася ПДВ. 

Податківці зауважують, що, оскільки майнові права, придбані платником податку - резидентом з ПДВ, почали використовуватися в неоподатковуваних операціях, то у платника ПДВ, який здійснив таку неоподатковану операцію виникає обов’язок щодо нарахування податкових зобов’язань з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ. Тобто ДФСУ вважає, що відступлення права вимоги компенсації за майнові права спричиняє донарахування ПДВ покупцем майнових прав.

Звісно, що, коли йдеться про операцію з відступлення прав вимоги на майнові права за житловою нерухомістю, нараховувати ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ не треба. Адже податкового кредиту при придбанні таких майнових прав платник ПДВ не мав.  

 

 Податок на прибуток

Щодо оподаткування фінрезультату нічого несподіваного ДФСУ не сказала. ПКУ не перебачає коригувань фінрезультату для даної операції. Вони впливають на об’єкт оподаткування відповідно до правил бухгалтерського обліку, які застосовують продавець і покупець. 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»