• Посилання скопійовано

Різна одиниця виміру придбаного і реалізованого товару не є порушенням

ДФС у Житомирській області роз’яснила, що продаж товару із зазначенням у податковій накладній іншої одиниці виміру ніж при придбанні такого товару не є порушенням

Різна одиниця виміру придбаного і реалізованого товару не є порушенням

Податківці в черговий раз (раніше про це ми писали тут та тут) в індивідуальній консультації від 25.09.2018 р. №4139/ІПК/06-30-12-01-19 зазначили, що одиниця виміру, вказана у графі 4 податкової накладної, складеної на операцію з постачання товару, може відрізнятися від одиниці виміру, що вказана у податковій накладній, отриманій платником податку. 

А оскільки податкові накладні складаються на підставі первинних документів, то виходить, що податківці не будуть заперечувати, коли в документах на придбання та подальший продаж товару буде зазначено різні одиниці виміру. Хоча, звісно, на це має бути розумна причина. 

Така ситуація, за роз’ясненням податківців, може виникнути, зокрема, якщо постачання товару, ціну якого при придбанні було встановлено, наприклад, за вагову одиницю (кілограм, тонну тощо), здійснюється за ціною за кількісну одиницю (штуку тощо) такого товару. Тобто товар було придбано на вагу, а реалізовується він поштучно.

Окрім того, податківці нагадали порядок заповнення реквізиту «одиниця виміру» у різних ситуаціях складання ПН та у разі відсутності такої одиниці виміру у КСПОВО.

Загальне правило таке:

  • до графи 2 вноситься номенклатура товарів/послуг постачальника (продавця);
  • до граф 4 та 5 – одиниця виміру товарів/послуг.

При цьому графи 4 та 5 заповнюються відповідно до Класифікатора системи позначень одиниць вимірювання та обліку (КСПОВО), чинного на дату складання податкової накладної. 

Таким чином, у графі 4 зазначається умовне позначення відповідної назви одиниці вимірювання/обліку (українське), зазначеної у КСПОВО.У разі складання зведених податкових накладних, особливості заповнення яких викладені у п. 11 Порядку №1307, у графі 4 вказується «грн».

У разі якщо в графі 4 зазначено умовне позначення одиниці виміру, яка відсутня в КСПОВО, то графа 5 не заповнюється.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»