• Посилання скопійовано

Як нараховувати ПЗ з ПДВ при безоплатній роздачі товарів?

Податківці роз'яснили як платник податків зобов'язаний нараховувати ПЗ з ПДВ при безоплатній роздачі товарів та як при цьому визначається база оподаткування

Як нараховувати ПЗ з ПДВ при безоплатній роздачі товарів?

ДФСУ в індивідуальній консультації від 08.10.2018 р. №4314/6/99-99-15-03-02-15/ІПК зазначає, що податкові зобов'язання нараховуються у тому випадку, якщо вартість безоплатно переданих товарів та наданих послуг, придбаних з ПДВ (сума нарахована (сплачена) та включена до складу податкового кредиту) не включається до складу вартості оподатковуваних операцій з постачання (реалізації) самостійно виготовлених товарів/послуг.

При цьому така передача/надання товарів/послуг розглядається як операція з безоплатного постачання товарів/послуг, яка є об’єктом оподаткування ПДВ та оподатковується у загальновстановленому порядку, виходячи із бази оподаткування ПДВ, визначеної п. 188.1 ПКУ

За такою операцією платник податку зобов’язаний скласти дві податкові накладні та зареєструвати їх в ЄРПН: 

  • одну – на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання – при безоплатній передачі така ціна становить нуль гривень.
  • іншу – на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання/балансової (залишкової) вартості/звичайної ціни над фактичною ціною.

Докладно про складання таких податкових накладних ми писали тут

Таким чином, операції з безоплатної передачі товарів/послуг платником ПДВ згідно зі ст. 185 ПКУ є об’єктом оподаткування ПДВ база оподаткування при здійсненні якої визначається за правилами, встановленими п. 188.1 ПКУ.

Окрім цього податківці нагадали, що у разі, якщо безоплатно передані товари/послуги придбані без ПДВ, то норми п. 198.5 ПКУ не застосовуються. Якщо ж помилково ПЗ за такою операцію були визнані двічі (через застосування п. 198.5 ПКУ, на чому податківці наполягали раніше), як виправити цю ситуацію, ми писали тут

 

Як визначається база оподаткування?

Відповідно до п. 188.1 ПКУ база оподаткування ПДВ операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості.

При цьому база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг не може бути нижче:

  • ціни придбання таких товарів/послуг у випадку реалізації придбаних товарі/послуг;
  • звичайних цін при постачанні самостійно виготовлених товарів/послуг;
  • балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду при постачанні необоротних активів.

Для товарів, придбаних на митній території України або ввезених на митну територію України, ціна придбання визначається як вартість майна, за якою таке майно набуте у власність, тобто ціна, зазначена в договорі на придбання товару (контрактна вартість).

Для операцій з постачання товарів, ввезених платником податку на митну територію України база оподаткування визначається за загальним правилом – виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, але не нижче митної вартості цих товарів, визначеної відповідно до розділу III МКУ, з урахуванням мита та акцизного податку, що підлягають сплаті і включаються до ціни товарів.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»