• Посилання скопійовано

Податкова накладна при безоплатній роздачі товару або його продажу нижче ціни придбання

Як потрібно складати ПН в таких випадках? Які особливості має її заповнення у разі безоплатної передачі товарів, які звільнено від ПДВ? Як заповнювати заголовну частину таких ПН? Які нюанси є в заповненні розділу Б ПН? Проаналізуємо у статті

Податкова накладна при безоплатній роздачі товару або його продажу нижче ціни придбання

В обох цих випадках постачальник (продавець) має скласти дві ПН – одну за договірною ціною (навіть, якщо вона дорівнює нулю), іншу на суму перевищення бази оподаткування ПДВ над договірною ціною.

 

Правила оподаткування ПДВ продажу товарів/послуг за ціною нижче їх придбання

За п. 188.1 ПКУ базою оподаткування ПДВ є договірна ціна продажу раніше придбаних товарів чи послуг. Але вона не може бути нижче ціни придбання таких товарів/послуг.

Якщо товар імпортний, то митна вартість до розрахунку не береться. І в цьому випадку продавцю слід орієнтуватися на вартість товару, яка була сплачена постачальнику. Звісно, що, якщо ця вартість була оплачена валютою, то, щоб дізнатися базу оподаткування ПДВ, слід буде звернутися до даних бухгалтерського обліку – дізнаватися, а який гривневий еквівалент сплачених/нарахованих до сплати постачальнику сум, із урахуванням курсових різниць. Про це ми писали тут.

Зверніть увагу: база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижче звичайних цін. Про це ми писали тут.

 

Правила оподаткування ПДВ безоплатної передачі

Операція з безоплатної передачі товарів теж  є об’єктом оподаткування ПДВ за п. 185.1 ПКУ.

І, хоч доходу і немає, за п. 188.1 ПКУ у їх постачальника в момент передачі виникає обов’язок нарахування ПДВ на рівні вартості придбання таких товарів.

Усі останні зміни з ПДВ
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Зверніть увагу: за роз’ясненнями податківців існують випадки ненарахування ПДВ при безоплатній передачі. Це відбувається, якщо вартість товарів, придбаних/виготовлених для проведення рекламних заходів (у т. ч. для безоплатного розповсюдження) включається до вартості продажу готової продукції. Про це ми писали тут. У такому випадку ПЗ з ПДВ відповідно до п. 185.1 та п. 198.5 ПКУ не нараховуються.

Відповідно коли вартість безоплатно наданих товарів не включається до собівартості товарів, а списується на інші витрати, такі операції слід буде оподаткувати ПДВ, виходячи з бази оподаткування ПДВ, визначеної п. 188.1 ПКУ. Додаткового нарахування податкових зобов’язань з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ при безоплатній передачі товарів не виникає.

 

Правила складання ПН

Отже, при продажі за ціною нижче придбання чи при безоплатній передачі товарів платник ПДВ зобов’язаний скласти дві податкові накладні та зареєструвати їх в ЄРПН:

  • одну – на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання на покупця;
  • іншу – на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання/звичайної ціни над фактичною ціною (з типом причини 15).

Зверніть увагу: якщо товари було безоплатно отримано, то їх ціна придбання теж дорівнює нулю. І, якщо надалі ці товари передаються безоплатно, база оподаткування для нарахування ПЗ з ПДВ відсутня. Але обов’язок скласти «нульову» ПН та зареєструвати її в ЄРПН у постачальника на отримувача таких матеріалів (платника ПДВ або неплатника) залишається.

 

ПН на договірну ціну

ПН на ім’я покупця-платника ПДВ має заповнюватися за загальними правилами, як на звичайний продаж. Але при безоплатній передачі товару неплатнику ПДВ:

  • у верхній лівій частині таких накладних у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» робиться помітка «X» та зазначається тип причини «02»;
  • у графі «Отримувач (покупець)» зазначається «Неплатник», а у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний ІПН «100000000000».

В таких ПН рядки розділу А та графи 7 та 10 розділу Б будуть мати нульові значення.

 

ПН на суму перевищення бази оподаткування

ПН з типом причини «15» можна складати на кожну таку операцію чи один раз на місяць у вигляді зведеної ПН на всю суму ПДВ. Цю суму слід розраховувати виходячи з перевищення бази оподаткування над фактичною ціною, визначених окремо по кожній операції з постачання товарів/послуг.

У верхній лівій частині таких ПН у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» робиться помітка «X» та зазначається тип причини «15».

При складанні зведеної ПН у відповідній графі заголовної частини потрібно проставити «Х» напроти графи «Зведена податкова накладна».

У рядках заголовної частини такої податкової накладної, відведених для заповнення даних покупця, постачальник (продавець) зазначає власні дані.

У графі 2 розділу Б, крім номенклатури товарів/послуг, потрібно також зазначати: «перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до статей 188 і 189 ПКУ, над фактичною ціною постачання».

А графи 3.1, 3.2, 3.3, 4, 5, 11 розділу Б у ПН з типом "15" не потрібно заповнювати

До графи 8 вноситься код ставки ПДВ, за якою здійснюється оподаткування операцій з постачання товарів/послуг, що постачаються.

 

Приклад 1. Складання ПН  на суму перевищення бази оподаткування 

Підприємство «А» 11.03.2018 року  продало 10 шт. труб з полiмерiв етилену за ціною 60 грн з ПДВ за 1 шт. підприємству «В». Вартість придбання однієї труби становила 96 грн з ПДВ. Ці труби було вироблено в Україні.

У такому випадку потрібно скласти 2 ПН:

  • одну за ціною продажу на ім’я покупця, в якій потрібно зазначити перші чотири цифри коду УКТ ЗЕД – 3917;
  • другу на себе на суму різниці між ціною придбання та ціною продажу – з типом причини 15 без зазначення коду УКТ ЗЕД (у графі 3.1). Також в ній не потрібно заповнювати графи 4, 5, 11 розділу Б ПН.

Приклад заповнення ПН дивіться тут

 

Приклад 2. Складання ПН  при безоплатній передачі покупцю-неплатнику ПДВ

Підприємство «А» 11.03.2018 року  безоплатно передало фізособ. 10 шт. труб з полiмерiв етилену. Вартість придбання однієї труби становила 96 грн з ПДВ. Ці труби було вироблено в Україні.

У такому випадку потрібно скласти 2 ПН:

  • одну ПН («нульову») на покупця-неплатника з типом причини 02;
  • другу на себе на вартість придбання безоплатно переданих товарів – з типом причини 15 без зазначення коду УКТ ЗЕД (у графі 3.1). Також в ній не потрібно заповнювати графи 4, 5, 11 розділу Б ПН.

Приклад заповнення ПН дивіться тут.

Чи можна складати РК до таких ПН?

Так, можна, за усіма підставами, зазначеними у п. 192.1 ПКУ. Тобто і при поверненні товару, і при поверненні передоплати, і при зміні ціни, і для виправлення помилок.

У листі від 10.08.2017 р. №1568/6/99-99-15-03-02-15/ІПК податківці роз’яснюють, що, наприклад, при поверненні товарів покупцем або суми попередньої оплати товарів/послуг покупцю продавець може скласти РК до ПН, що була складена виходячи з фактичної ціни постачання і надана такому покупцеві, та другий РК до ПН, складеної на суму перевищення ціни придбання товарів (послуг) / звичайної ціни самостійно виготовлених товарів, (послуг), який покупцю не надається та зберігається у продавця.

При цьому, як зауважують податківці, в зазначених РК (в цьому випадку із типом причини  "Повернення товару або авансових платежів", докладніше читайте тут)  заповнюється графа 8 "Коригування кількості".

 ***

Читайте також:

Нараховуємо ПДВ при реалізації товарів на умовах рекламної акції.

Сезонний розпродаж товарів: облік та оподаткування.

Алгоритм оподаткування ПДВ безоплатного постачання товарів.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»

  • Чи сплачують ФОПи ПДВ при продажу товарів/послуг через закордонні маркетплейси?
    Якщо послуги, що надаються ФОПу закордонним маркетплейсом, класифікуються як е-послуги, – місце їх постачання визначається на митній території України і вони є об’єктом оподаткування ПДВ. Але нарахування і сплата ПДВ здійснюються залежно від статусу ФОПа
    Сьогодні 10:02294
  • Як розблокувати ПН/РК: правила і поради
    Враховуючи останні зміни щодо оскарження реєстрації ПН/РК в ЄРПН, варто нагадати про важливі моменти взаємодії з податковими органами та використання механізмів з розблокування, наведених у ПКУ, із зразками документів та порадами
    23.04.20242 5471
  • На яку суму БЕБ запобігло незаконному відшкодуванню ПДВ за І квартал?
    Загалом за І квартал 2024 року аналітики БЕБ надіслали 210 рекомендацій до державних органів та розпорядників державних коштів щодо недопущення втрат бюджетних коштів. Частина з них стосувалась незаконного відшкодування ПДВ на суму 575 млн грн
    22.04.202455
  • Як сплачувати штраф з ПДВ: з СЕА ПДВ чи з рахунку банку?
    Сплата до бюджету узгоджених ПЗ з ПДВ, задекларованих у поданій звітності з ПДВ, здійснюється з рахунку у СЕА ПДВ платника, а сплата штрафних санкцій – з рахунку у банку або небанківському надавачу платіжних послуг до відповідного бюджету
    22.04.2024214
  • Підприємство продає БПЛА: які наслідки з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ?
    22.04.202464