• Посилання скопійовано

Порядок реєстрації РК до заблокованої податкової накладної

У платника податку може виникнути ситуація, коли податкова накладна була заблокована, але до неї необхідно скласти РК. Коли це можна зробити та чи вплине факт блокування ПН на строк реєстрації такого розрахунку коригування?

Порядок реєстрації РК до заблокованої податкової накладної

Податківці в індивідуальній консультації від 25.10.2018 р. №4581/6/99-99-15-03-02-15/ІПК розповіли, що розрахунок коригування до податкової накладної може бути зареєстрований в ЄРПН лише, якщо податкова накладна, до якої його складено, зареєстрована в ЄРПН.

Зважаючи на те, що реєстрація податкової накладної в даній ситуації була призупинена, відповідно зареєструвати РК до неї можна буде лише після того як така податкова накладна буде розблокована та зареєстрована в ЄРПН.

При цьому податківці зазначили, що штрафні санкції, передбачені п. 120-1.1 ПКУ, не застосовуються лише до тих податкових накладних/розрахунків коригування, реєстрацію в ЄРПН яких зупинено, на період зупинення такої реєстрації.

Але ж в даному випадку зупинено було тільки реєстрацію ПН. Отже, ПКУ не передбачено подовження визначених п. 201.10 ПКУ термінів реєстрації в ЄРПН розрахунків коригування до податкових накладних, реєстрацію яких в ЄРПН було зупинено.

Однак від себе хочемо зазначити: якщо обов’язок реєстрації РК покладено на покупця (тобто РК на зменшення), очікувати на штрафи не доведеться і ось чому.

Відповідно до п. 201.10 ПКУ розрахунки коригування, складені постачальником товарів/послуг до податкової накладної, що складена на отримувача – платника податку, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, реєструються протягом 15 к. д. з дня отримання такого розрахунку коригування до податкової накладної отримувачем (покупцем).

Водночас строків, протягом яких постачальник має скласти і надіслати такий РК для його реєстрації, ПКУ чітко не встановлює (так само, як і відповідальності для постачальника за затримку в такому складанні).

Отже, після розблокування ПН постачальник складає РК на зменшення і надсилає його покупцю (платнику ПДВ). І якщо покупець реєструє такий РК протягом 15 к. д. з дня його отримання (не складання!), жодних штрафів не повинно застосовуватися!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»