• Посилання скопійовано

Повернення передоплати неплатнику ПДВ: на яку дату складати РК?

Для визначення дати коригування ПЗ у постачальника, яким було складено ПН на неплатника ПДВ, встановлено окремі правила. При цьому податківці зазначають, що операції їх зміни ціни та повернення оплати в зв’язку з розторгненням договору за своєю суттю є різними операціями. Розглянемо, які з цього можна зробити висновки

Повернення передоплати неплатнику ПДВ: на яку дату складати РК?

Відповідно до п. 192.1 ПКУ, якщо після постачання товарів або послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів чи послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів або послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування.

Водночас зменшення суми податкових зобов'язань платника податку – постачальника в разі зміни суми компенсації вартості товарів/послуг, наданих особам, що не були платниками цього податку на дату такого постачання, дозволяється лише при поверненні раніше поставлених товарів у власність постачальника з наданням отримувачу повної грошової компенсації їх вартості, у тому числі при перегляді цін, пов'язаних з гарантійною заміною товарів або низькоякісних товарів відповідно до закону або договору (п. 192.2 ПКУ).

Відповідно до вимог ст. 620666 ЦКУ повернення покупцю раніше перерахованого ним авансового платежу розглядається цивільно-правовим законодавством як розторгнення (розірвання) угоди, а не як перегляд цін.

І щодо цього ДФС у ІПК від 06.11.2018 р. № 4723/6/99-95-42-03-15/ІПК зазначає, що повернення авансу за неотриманий товар і перегляд ціни на товар розглядаються як різні операції цивільно-правовим та податковим законодавством.

Відповідно до цього можна зробити такі висновки:

  • у разі, коли при поверненні авансу у зв'язку з розірванням угоди купівлі-продажу, операція з поставки товару не відбувається – відповідно розрахунок коригування складається з причиною «повернення товару або авансових платежів»;
  • якщо ж повернення частини коштів пов’язано із зміною ціни, при цьому постачання товару або послуги все таки буде і угода не розривається – розрахунок коригування складається з причиною «зміна ціни».

А це означає наступне: якщо має місце зміна ціни, то РК складається на дату повернення коштів в зв’язку із такою зміною ціни (згідно з п. 192.2 ПКУ).

А ось у випадку, якщо відбувається розірвання угоди, то коригування може бути складено на першу з операцій: або повернення товару або повернення авансового платежу, оскільки в такому випадку така операція вже не є постачанням і не є об’єктом оподаткування ПДВ (згідно з п. 192.1 ПКУ).

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»