• Посилання скопійовано

Складаємо розрахунок коригування до РК: роз’яснення від ДФС

ДФС повідомила про доповнення свого електронного сервісу, який значно полегшить життя у ситуаціях, коли необхідно скласти РК до ПН, до якої вже було складено розрахунок коригування. Також податківці роз’яснили, як складати РК для виправлення помилкового розрахунку коригування

Складаємо розрахунок коригування до РК: роз’яснення від ДФС

Нові можливості Електронного кабінету

З введенням податківцями минулого року нового підходу до коригування кількісних і вартісних показників ПН при здійсненні декількох коригувань до однієї податкової накладної доводилось вести розрахунок відкоригованих значень такої накладної. Наразі податківці у ІПК від 15.01.2019 р. №144/6/99-99-15-03-02-15/ІПК повідомлять про доопрацювання можливостей їх електронного сервісу, за допомогою якого здійснюється візуалізація повної інформації щодо показників податкової накладної з урахуванням усіх зареєстрованих до неї Розрахунків коригування кількісних і вартісних показників.

Тобто платник податку може отримати інформацію про поточні показники у такій накладній з урахування всіх зареєстрованих розрахунків коригувань. Така можливість надається шляхом експорту інформації у формат xls після здійснення пошуку за заданими параметрами податкової накладної та відображення остаточного розрахунку (остаточних показників податкової накладної, які на поточну дату обліковуються в ЄРПН) з урахуванням усіх зареєстрованих до неї розрахунків коригування.

Доступ до зазначеної інформації надано в приватній частині (особистий кабінет) Електронного кабінету у розділі «ЄРПН».

 

Як скласти РК до помилкового РК?

Як повідомляють податківці, у РК, що складається з метою коригування показників податкової накладної, при попередньому коригуванні показників якої були допущені помилки (неоднозначності), необхідно відкоригувати усі рядки податкової накладної, які на дату коригування є неправильними (не відповідають даним бухобліку платника). Для цього необхідно використовувати інформацію щодо показників податкової накладної з урахуванням усіх зареєстрованих до неї розрахунків коригування, отриману за допомогою вищезазначеного електронного сервісу.

При цьому кожному рядку податкової накладної, який коригується, має відповідати два рядки розрахунку коригування:

  • у першому «обнуляється» (сторнується) рядок податкової накладної, в якому містяться помилки, що підлягають виправленню (з урахуванням коригувань такого рядка, які були раніше). При заповненні графи 1.2 необхідно правильно зазначити порядковий номер рядка податкової накладної, який коригується;
  • у другому рядку зазначаються правильні показники. У такому рядку у графі 1.2 зазначається новий номер рядка, якого немає в податковій накладній, до якої складається даний розрахунок коригування.

У графі 2.1 в обох рядках розрахунку коригування зазначається умовний код 302, що відповідає причині коригування «Усунення неоднозначностей».

Зауважте, що причини «Усунення неоднозначностей» застосовуються лише, якщо коригування показників ПН пов’язано з помилковою реєстрацію розрахунку коригування. Якщо РК складається з причин, які перелічено у п. 192.1 ПК,У і не пов’язаний з виправленням даних внаслідок реєстрації помилкового РК, використовується відповідний тип причини коригування з наведеного податківцями переліку

Водночас податківці зазначили, що чинними нормами податкового законодавства не передбачено можливості виключення з ЄРПН зареєстрованих податкових накладних/розрахунків коригування, у тому числі тих, що містять помилки. Помилки, допущені платником податку у ПН/РК, зареєстрованих в ЄРПН, можуть бути виправлені виключно шляхом складання та реєстрації в ЄРПН відповідного розрахунку коригування.

 

Зверніть увагу!

Від себе додамо, що скласти РК до РК можна лише за умови, що податкова накладна внаслідок помилкової реєстрації розрахунку коригування не була повністю анульована. Тобто, щоб скласти розрахунок коригування до податкової накладної, в ній повинен бути хоча б один рядок з показниками до коригування. 

Окрім цього, податківці нагадали, що особливості заповнення розрахунків коригування роз’яснено у листі ДФС від 27.11.2018 р. №36942/7/99-99-15-03-02-17, про який ми писали тут>>

Зазначений лист підприємство може використовувати у своїй діяльності (зокрема, при складанні починаючи з 01.12.2018 р. розрахунку коригування до податкової накладної з метою виправлення помилок, допущених при попередньому коригуванні такої податкової накладної).

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»