• Посилання скопійовано

Виправлення помилки у номенклатурі податкової накладної

Податківці роз'яснили, як проводяться зміни в номенклатурі податкової накладної через розрахунок коригування

Виправлення помилки у номенклатурі податкової накладної

Відповідно до п. 21 Порядку №1307 у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, не пов’язаних зі зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, відповідно до п. 192.1 ПКУ постачальник складає розрахунок коригування.

Податківці у ІПК від 18.02.2019 р. №578/6/99-99-15-03-02-15/ІПК зазначають, що такий розрахунок коригування, зокрема, складається і у разі, якщо після складання і реєстрації в ЄРПН податкової накладної відбувається зміна (у тому числі часткова) номенклатури товарів/послуг. Але як його правильно скласти?

 

Правила складання РК при зміні номенклатури товару/послуги

Заголовна частина такого РК складається за загальними правилами.

А ось у  першому ж рядку табличної частини (розділ Б) розрахунку коригування зі знаком «-» зазначаються показники рядка податкової накладної, опис (номенклатура) товарів/послуг, за яким змінюється (такий рядок «обнуляється»).

У графі 1.2 цього рядка обов'язково вказується порядковий номер (№ за порядком) рядка податкової накладної, що коригується.

У графі 2.1 зазначається код причини коригування 104.

У графі 2.2 зазначається група коригування.

А далі створюється наступний рядок (або рядки), у яких, власне, і відбувається заміна. Показники опису (номенклатури) товарів/послуг, які постачаються на заміну тих, що були вказані у раніше складеній податковій накладній, зазначаються у розрахунку коригування новими рядками як одна або кілька нових (змінених) товарних позицій (номенклатури).

Додавання однієї або кількох нових (змінених) товарних позицій (номенклатури) в розрахунку коригування до такої податкової накладної здійснюється в окремих рядках розрахунку коригування, в яких зазначаються відповідні показники за товарами/послугами, що додаються (нові товарні позиції).

При цьому у графі 1.2 кожного з нових рядків табличної частини (розділ Б) розрахунку коригування таким новим товарним позиціям присвоюються нові і чергові порядкові номери рядків, яких не було в податковій накладній, що коригується.

У графі 2.1 зазначається код причини коригування 104.

У графі 2.2 зазначається група коригування, зазначена у графі 2.2 рядка 1.

В аналогічному порядку заповнюється і розрахунок коригування у разі виправлення помилки в описі (номенклатурі) товарів/послуг. Тобто після реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування у разі виправлення помилки в описі (номенклатурі) товарів/послуг у вищевказаному порядку буде враховуватися виправлена номенклатура товарів/послуг.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»