• Посилання скопійовано

Які пільги з ПДВ діють з 2 квітня при постачанні медвиробів та ліків?

Податківці в інформаційному листі № 8 докладно розповіли про застосування пільг з ПДВ при постачанні медвиробів та ліків для подолання коронавірусу

Які пільги з ПДВ діють з 2 квітня при постачанні медвиробів та ліків?

ДПС у інформаційному листі №8 надала відповіді щодо питань застосування пільги з ПДВ для медичних товарів.

 

Які зміни передбачені Законом № 540 в частині ПДВ?

Законом №540 викладено в новій редакції п. 71 підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ (який був внесений попередньо Законом № 530). Зокрема, від оподаткування ПДВ звільняються:

  • операції з ввезення на митну територію України товарів (в тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабміном.
  • операції з постачання на митній території України товарів (в тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено КМУ.

Пільговий режим оподаткування ПДВ, встановлений п. 71 підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, застосовується на всіх етапах постачання товарів, включених до відповідного Переліку, встановленого КМУ, незалежно від дати їх виробництва та походження (вітчизняного виробництва чи ввезених на митну територію України), а також незалежно від кола суб’єктів, що здійснюють такі операції, їх статусу, як платників ПДВ, чи форми власності.

 

Чим визначено перелік товарів, які звільнені від оподаткування ПДВ відповідно до п. 71 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ?

Перелік лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), які звільняються від сплати ввізного мита та операції з ввезення яких на митну територію України звільняються від оподаткування податком на додану вартість, встановлено постановою КМУ від 20.03.2020 року № 224.

 

Протягом якого періоду діє пільга з оподаткування ПДВ, встановлена п. 71 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ?

Норми п. 71 підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ застосовуються до операцій, здійснених в період, починаючи з 17 березня 2020 року, і до останнього числа місяця, в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19).

 

Чи поширюється звільнення від оподаткування ПДВ, встановлене п. 71 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, на операції з постачання товарів, ввезених на митну територію України до запровадження пільги?

Операції з постачання на митній території України після 17 березня 2020 року раніше ввезених товарів (в тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено КМУ, звільняються від оподаткування незалежно від того, коли відбулося їх ввезення на митну територію України – до 17 березня 2020 року чи після такої дати.

 

Чи може бути поширена пільга з оподаткування ПДВ, встановлена п. 71 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, на операції з постачання товарів вітчизняного виробництва, які не імпортуються в Україну?

Пільга застосовується до постачання як товарів вітчизняного виробництва, так і тих, що ввезені на митну територію України.

Головний критерій застосування пільги з оподаткування – зазначення відповідного товару, який постачається, у Переліку, затвердженого постановою КМУ від 20.03.2020 р. № 224.

 

Чи потрібно донараховувати податкові зобов’язання за правилами, встановленими пп. 198.5 ПКУ при постачанні товарів, звільнених від оподаткування ПДВ згідно з п. 71 підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ?

У разі здійснення звільнених від оподаткування ПДВ операцій відповідно до п. 71 підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, положення пп. 198.5 ПКУ та ст. 199 ПКУ не застосовуються, та податкові зобов’язання відповідно до вказаних пунктів не нараховуються.

Це означає, що платник податку, який здійснює постачання товарів, що підпадають під дію звільнення, не втрачає «вхідний» ПДВ лише через запровадження тимчасової норми.

Отже, такий платник зберігає право на визнання податкового кредиту на суми ПДВ, сплачені при імпорті товарів з Переліку, затвердженого постановою КМУ від 20.03.2020 р. № 224, при їх придбанні, або у складі товарів (робіт, послуг), які використані у виробництві зазначених товарів (для виробника).

***

Читайте також:

Джерело: ДПСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»