• Посилання скопійовано

Як оподатковуватимуться звільнені від ПДВ медичні товари після закінчення карантину?

Хоча на сьогодні строки закінчення карантину постійно переносяться, але ж колись він закінчиться. У зв’язку з цим у платників податку виникає питання щодо оподаткування ПДВ товарів, придбаних зі застосуванням пільги з ПДВ, встановленої на час карантину. Розглянемо позицію податківців щодо цього

Як оподатковуватимуться звільнені від ПДВ медичні товари після закінчення карантину?

Коментар до ІПК ДПС від 05.06.2020 р. № 2316/6/99-00-07-03-02-06/ІПК

Нагадаємо, що звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19). Роз'яснення податківців щодо такого звільнення ми наводили тут, а про затвердження Переліку таких товарів ми писали тут.

Режим звільнення від оподаткування застосовується:

  • з 17 березня 2020 року до операцій з постачання товарних позицій, включених до Переліку №224 (в редакції, до внесення доповнень постановою №271);
  • з 15 квітня 2020 року до операцій з постачання всіх товарних позицій, включених до Переліку №224 постановою №271.

Діє така пільга до останнього числа місяця, в якому завершується дія вказаного вище карантину.

А що ж далі? Податківці у коментованій ІПК роз’яснили порядок оподаткування таких товарів після закінчення карантину.

Після останнього дня місяця, в якому завершується дія карантину, операції з постачання товарів, до яких застосовувався такий режим звільнення від оподаткування, підлягають оподаткуванню ПДВ за загальновстановленими правилами.

Податківці звертають увагу, що оподаткування ПДВ таких операцій здійснюється незалежно від того, в який період і за яких умов (до дати запровадження пільги зі застосуванням ставки податку чи в період її дії зі застосуванням звільнення від ПДВ) здійснювалося виготовлення таких товарів, їх придбання чи ввезення на митну територію України.

Тобто, навіть якщо такі товари було придбано під час дії карантину як звільнені від ПДВ (або імпортовано без сплати ПДВ), після закінчення такого карантину (останнього дня місяця в якому закінчився карантин) постачаються за загальновстановленою для них ставкою (20% або 7%).

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»