• Посилання скопійовано

Придбання послуг у нерезидента із розробки програмного забезпечення: чи є пільга з ПДВ?

Якщо виконавець-нерезидент набуває права власності на програмну продукцію у процесі її створення та надалі відбувається перехід права власності (майнових прав) на розроблену програмну продукцію до замовника-резидента, то для цілей оподаткування ПДВ така операція розглядається як операція з постачання програмної продукції, яка не оподатковується ПДВ

Придбання послуг у нерезидента із розробки програмного забезпечення: чи є пільга з ПДВ?

Підприємство уклало договір з нерезидентом на придбання послуг із розробки програмного забезпечення прикладного та розважального характеру, авторські майнові права яких належатимуть підприємству як замовнику. При цьому нерезидент також надаватиме послуги із підтримки такого програмного забезпечення. Як оподатковуються такі операції?

ДПС України в ІПК від 27.10.2020 р. №4443/ІПК/99-00-05-06-02-06  роз’яснила так.

Якщо виконавець (нерезидент) послуг із розробки програмної продукції (компонентів) не набуває права власності на таку програмну продукцію у процесі її створення, а після завершення виконання таких послуг (робіт) право власності на готову програмну продукцію (компоненти) набуде замовник (резидент), то для цілей оподаткування ПДВ операція виконавця (нерезидента) з постачання послуг із розробки програмної продукції (компонентів) замовнику (резиденту) є об’єктом оподаткування ПДВ та оподатковується ПДВ у загальновстановленому порядку за основною ставкою, оскільки місце постачання таких послуг відповідно до ст. 186 ПКУ визначено на митній території України. За такою операцією замовник (резидент) як отримувач зазначених послуг від виконавця (нерезидента) зобов’язаний визначити податкові зобов’язання з ПДВ та скласти ПН і зареєструвати її в ЄРПН у встановлені ПКУ терміни. При цьому така ПН, зареєстрована в ЄРПН, є підставою для замовника (резидента) на включення зазначених у ній сум ПДВ до складу податкового кредиту у тому самому звітному (податковому) періоді, в якому визначені податкові зобов’язання.

Втім якщо виконавець (нерезидент) послуг із розробки програмної продукції (компонентів) набуває права власності на таку програмну продукцію (компоненти) у процесі її створення та надалі відбувається перехід права власності (майнових прав) на розроблену програмну продукцію (компоненти) від виконавця (нерезидента) до замовника (резидента), то для цілей оподаткування ПДВ така операція розглядається як операція з постачання програмної продукції, яка не оподатковується ПДВ. За такою операцією податкові зобов’язання з ПДВ не визначаються та ПН не складається.

Щодо постачання послуг із технічної підтримки програмної продукції, то якщо послуги із технічної підтримки програмної продукції не є складовою частиною операції з постачання програмної продукції та їх вартість не включається до складу вартості програмної продукції, а оплачується окремо, то операція виконавця (нерезидента) з постачання таких послуг замовнику (резиденту) оподатковується ПДВ у загальновстановленому порядку з нарахуванням податкових зобов’язань з ПДВ за ставкою 20 %, оскільки місце постачання таких послуг відповідно до ст. 186 ПКУ визначено на митній території України.

Джерело: ДПСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»