• Посилання скопійовано

Митні декларації зі запізненням: як визнавати податковий кредит?

Суми ПДВ на підставі митних декларацій включаються до складу податкового кредиту виключно у тому періоді, в якому відбулось їх оформлення

Митні декларації зі запізненням: як визнавати податковий кредит?

Офіс великих платників податків нагадує, що податковий кредит з ПДВ відображається платниками ПДВ на підставі:

Відповідно до положень п. 198.6 ПКУ, не відносяться до податкового кредиту з ПДВ суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв'язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) податковими накладними / розрахунками коригування до таких податкових накладних чи не підтверджені митними деклараціями, за якими сплачуються суми податку до бюджету при ввезенні товарів на митну територію України, іншими документами, передбаченими пунктом 201.11 ПКУ.

Також в абз. 4 п. 198.6 ПКУ встановлюється, що у разі якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму податку на додану вартість на підставі отриманих податкових накладнихрозрахунків коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН, таке право зберігається за ним протягом 1095 календарних днів з дати складення податкової накладної / розрахунку коригування.

Таким чином, норма щодо включення суми ПДВ до складу податкового кредиту протягом 1095 днів стосується лише податкових накладних і не може застосовуватися до сум ПДВ, що включаються до складу податкового кредиту на підставі митних декларацій.

Отже, суми ПДВ на підставі митних декларацій та інших документів, перерахованих у п. 201.11 ПКУ, включаються до складу податкового кредиту виключно у тому періоді, в якому відбулось їх оформлення.

Тому, з метою відображення податкового кредиту з ПДВ у разі отримання бухгалтером митних декларацій та/або інших документів із запізненням, перерахованих у п. 201.11 ПКУ, залишається можливість скористатись положеннями п. 50.1 ПКУ, який надає право виправити помилки попередніх періодів шляхом подання уточнюючого розрахунку до декларації з ПДВ за такі періоди.

***

Читайте також: Особливості формування податкового кредиту за операціями з імпорту товарів

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»