• Посилання скопійовано

Постачання талонів на пальне та нафтопродукти, які були придбані до 17 березня: що з ПДВ?

При здійсненні, починаючи з 17.03.2022 р., операцій з постачання пального та інших нафтопродуктів, перерахованих у п. 82 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, постачання таких товарів здійснюється з нарахуванням ПДВ за ставкою 7%

Постачання талонів на пальне та нафтопродукти, які були придбані до 17 березня: що з ПДВ?

ДПС у Житомирській області зазначає, що з питання оподаткування ПДВ операцій з постачання талонів на пальне та нафтопродукти у кожному конкретному випадку платникам податку доцільно звертатися до контролюючого органу у порядку, визначеному ст. 52 ПКУ, для отримання індивідуальної податкової консультації з наведенням детального опису суті здійснюваних операцій та, у разі необхідності, копій відповідних документів/договорів.

Пояснюємо детальніше.

17.03.2022 року набрав чинності Закон України від 15 березня 2022 року № 2120-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» (далі – Закон № 2120).

Відповідно до п. 82 підрозд. 2 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України тимчасово, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану, операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України бензинів моторних, важких дистилятів та скрапленого газу, що класифікуються за кодами УКТ ЗЕД, визначеними пп. 215.3.4 п. 215.3 ст. 215 ПКУ, на які згідно з п. 41 підрозд. 5 розд. 2 встановлено ставку акцизного податку у розмірі 0,00 євро за1000 літрів, а також нафти або нафтопродуктів сирих, одержаних з бітумінозних порід (мінералів), що класифікуються за кодами УКТ ЗЕД 2709 00 10 00 та 2709 00 90 00, оподатковуються за ставкою у розмірі 7 відсотків.

Тобто з дати набрання чинності Законом № 2120, а саме, з 17.03.2022, ставка ПДВ на операції з реалізації пального, зазначеного у п. 82 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, становить 7 відсотків.

Статтею 15 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» встановлено, що оптова та роздрібна торгівля пальним може здійснюватися суб’єктами господарювання (у тому числі іноземними суб’єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності за наявності у них відповідної ліцензії.

Відповідно до Інструкції про порядок приймання, транспортування, зберігання, відпуску та обліку нафти і нафтопродуктів на підприємствах і організаціях України, затвердженої наказом Міністерства палива та енергетики України, Міністерства економіки України, Міністерства транспорту та зв’язку України, Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 20.05.2008 № 281/171/578/155, талон – це спеціальний талон, придбаний за умовами та відпускною ціною обумовленого номіналу, що підтверджує право його власника на отримання на автозаправній станції фіксованої кількості нафтопродукту певного найменування і марки, які позначені на ньому.

Згідно з пунктом 2 статті 3 Закону України від 16 липня 1999 року № 996-ХIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» фінансова, податкова, статистична та інші види звітності, що використовують грошовий вимірник, ґрунтуються на даних бухгалтерського обліку.

Пунктом 44.1 ст. 44 ПКУ визначено, що для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством. Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, що визначені абзацом першим п. 44.1 ст. 44 ПКУ.

Таким чином, при здійсненні, починаючи з 17.03.2022, операцій з постачання пального та інших нафтопродуктів, перерахованих у п. 82 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ (незалежно від того, коли відбулося їх придбання – до запровадження ставки ПДВ 7 відсотків, чи після її запровадження) операції з постачання таких товарів здійснюються з нарахуванням ПДВ за ставкою 7 відсотків.

Водночас кожен конкретний випадок стосовно порядку оподаткування операцій, здійснених платником податку, має розглядатися з урахуванням договірних умов, обставин здійснення відповідних господарських операцій та всіх первинних документів, оформленням яких вони супроводжувались.

Отже, з питання оподаткування ПДВ операцій з постачання талонів на пальне та нафтопродукти у кожному конкретному випадку платникам податку доцільно звертатися до контролюючого органу у порядку, визначеному ст. 52 ПКУ, для отримання індивідуальної податкової консультації з наведенням детального опису суті здійснюваних операцій та, у разі необхідності, копій відповідних документів / договорів.

Джерело: ДПС у Житомирській області

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»