• Посилання скопійовано

Нові форми податкової накладної та РК: що змінив Мінфін?

Зміни є, але заповнювати документи не буде складніше: нових граф у ПН та РК не вводиться. З них навпаки прибрано застарілу графу щодо дотаційних ПН сільгосптоваровиробників

Нові форми податкової накладної та РК: що змінив Мінфін?

Нагадаємо, що Наказом від 28.12.2022 р. №463 Мінфін виклав у новій редакції форму ПН, додаток 1 до неї та РК. Основою причиною цих змін є приведення форм у відповідність до чинного законодавства. 

 

Коли наберуть чинності нові форми?

За Наказом №463 оновлені форми почнуть діяти з 1 числа місяця, що настає за другим місяцем його офіційного опублікування.

Цей наказ набере чинності з 1 числа місяця, що настає за другим місяцем його офіційного опублікування. Наказ було опубліковано в "Офіційному віснику" від 02.02.2023 р. Відповідно платники ПДВ повинні будуть застосовувати нові форми з 1 квітня.

Але як впровадить нові формати для складання ПН ДПС - поки невідомо. У будь-якому випадку час приготуватися до складання нових форм у нас ще є. 

 

Зміни у формі ПН та РК

Спочатку розберемося з формою ПН. Шапка форми, як й розділ А, залишився без змін. А от в розділі Б тепер налічується 11 граф. У ньому вже немає графи 12 щодо  коду виду діяльності сільськогосподарського товаровиробника, адже з 2022 року сільгоспвиробники вже не складають окремі ПН.

Відповідно прибрано згадку щодо складання таких ПН з примітки щодо правила зазначення порядкового номеру. Тепер після символа "/" зазначається код 5 - у разі складання податкової накладної оператором інвестору за багатосторонньою угодою про розподіл продукції або код 6 - у разі складання податкової накладної для операцій з постачання товарів, базою оподаткування для яких встановлено максимальні роздрібні ціни.

Графу щодо коду виду діяльності сільськогосподарського товаровиробника прибрано з додатку 1 до ПН та форми РК.

Всі інші графи розділу Б форм ПН та РК не змінилися та складаються за старими правилами. Але через такі косметичні правки всі платники ПДВ отримали нові форми ПН та РК.

 

Зміни до Порядку складання ПН

У Порядок заповнення податкової накладної, затверджений Наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. №1307, внесено такі зміни:

  • щодо правил заповнення порядкового номеру, про які ми вже говорили вище. У другій його частині (після знака дробу) проставляється код, що передбачає складання податкової накладної оператором інвестору за багатосторонньою угодою про розподіл продукції, або код, що передбачає здійснення операцій з постачання товарів, базою оподаткування для яких встановлено максимальні роздрібні ціни;
  • у пункті 8 Порядку щодо типу причини складання ПН зʼявилася нова  причина для платників ПДВ - це 21 "Складена на постачання послуг отримувачу (покупцю) нерезиденту, місце постачання яких розташоване на митній території України". У п. 12 Порядку №1307 прописано окремі правила складання такої ПН. У разі складання податкової накладної за операціями з постачання послуг отримувачу (покупцю) нерезиденту, місце постачання яких розташоване на митній території України, у графі "Отримувач (покупець)" зазначаються найменування (ПІБ) нерезидента та через кому країна, в якій зареєстрований покупець (нерезидент), у рядку "Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)" проставляється умовний ІПН "500000000000", рядок "Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта" не заповнюється.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»