• Посилання скопійовано

Що змінилося в оподаткуванні та адмініструванні ПДВ з 1 квітня?

ПЗ з ПДВ виникають на дату списання з електронного гаманця покупця (платника ПДВ) електронних грошей в рахунок оплати вартості товарів/послуг на електронний гаманець їх постачальника (платника ПДВ)

Що змінилося в оподаткуванні та адмініструванні ПДВ з 1 квітня?

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків звертає увагу, що Державною податковою службою України опубліковано інформаційний лист, присвячений окремим змінам положень Податкового кодексу України (далі – ПКУ) у зв’язку з прийняттям Закону України від 12.01.2023 №2888-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг» (далі – Закон №2888), зокрема в частині обліку електронних гаманців та рахунків відкритих платникам податків небанківськими надавачами платіжних послуг, сплати податків електронними грошима та використання інших платіжних операцій, що запроваджені Законом України від 30.06.2021 №1591-IX «Про платіжні послуги» (далі – Закон №1591). 

Закон №2888 набрав чинності 01 квітня 2023 року.

 

На яку дату виникають податкові зобов’язання з ПДВ за операціями з постачання товарів/послуг, які є об’єктом оподаткування ПДВ, у випадку якщо товари/послуги ще не поставлені, але оплата за останні вже здійснена електронними грошима?

На дату перерахування електронних грошей покупцем на електронний гаманець постачальника (платника ПДВ) як оплати за товари/послуги у такого постачальника виникає обов’язок щодо визначення податкових зобов’язань з ПДВ та складання податкової накладної і її реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) у встановлені Кодексом терміни (пп. «а» п. 187.1 ПКУ).

 

Чи застосовується касовий метод податкового обліку згідно з розділом V ПКУ до відповідних операцій з постачання товарів/послуг у випадку, якщо оплата за них здійснюється електронними грошима? 

Так, застосовується (пп. 14.1.266 ПКУ).

 

На яку дату будуть включатися суми ПДВ до складу податкового кредиту у випадку, якщо товари/послуги постачальником - платником ПДВ ще не поставлені, але оплата за них вже здійснена покупцем – платником ПДВ електронними грошима? 

На дату списання з електронного гаманця покупця (платника ПДВ) електронних грошей в рахунок оплати вартості товарів/послуг на електронний гаманець їх постачальника (платника ПДВ). При цьому суми ПДВ підлягають включенню до складу податкового кредиту покупця (платника ПДВ) на підставі податкової накладної, складеної і зареєстрованої в ЄРПН постачальником (платником ПДВ) (пп. 198.2, 198.6 ПКУ).

 

Чи оподатковуються ПДВ операції з постачання послуг із виконання платіжних операцій, що надаються надавачами платіжних послуг, операторами платіжних систем; випуску, погашення електронних грошей; емісії, обміну, погашення цифрових грошей Національного банку України? 

Ні, не оподатковуються. Такі операції не є об’єктом оподаткування ПДВ згідно з пп. 196.1.5 ПКУ.

 

За який звітний (податковий) період платник податку вперше має право заявити суму від’ємного значення ПДВ до бюджетного відшкодування на рахунок, відкритий у небанківського надавача платіжних послуг? 

Враховуючи, що Закон №2888 набрав чинності 1 квітня 2023 року, вперше платник податку має право заявити суму від’ємного значення ПДВ до бюджетного відшкодування на рахунок в небанківського надавача платіжних послуг за звітний (податковий) період квітень 2023 року (п. 1 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2888).

Джерело: Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»