• Посилання скопійовано

Оподаткування ПДВ безкоштовної передачі товарів ЗСУ: розʼяснення від ДПС

За операціями з безоплатної передачі товарів/надання послуг безпосередньо ЗСУ (крім випадку, якщо такі операції підлягають оподаткуванню ПДВ за нульовою ставкою ПДВ) ПН не складаються і, відповідно, в ЄРПН не реєструються

Оподаткування ПДВ безкоштовної передачі товарів ЗСУ: розʼяснення від ДПС

ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує, що відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються нормами Податкового кодексу України. Зокрема, згідно з пп. «а» і «б» п. 185.1 ПКУ об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких відповідно до ст. 186 ПКУ розташоване на митній території України, у тому числі операції з безоплатної передачі. 

Водночас п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ встановлено, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, справляння податків і зборів здійснюється з урахуванням особливостей, визначених у п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ.

Зокрема,  операції з добровільної передачі або відчуження, або вилучення товарів, у тому числі підакцизних, надання послуг на користь Збройних Сил України та добровольчих формувань територіальних громад, Національній гвардії України, Службі безпеки України, Службі зовнішньої розвідки України, Державній прикордонній службі України, Міністерству внутрішніх справ України, Управлінню державної охорони України, Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації України, іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням, їх з'єднанням, військовим частинам, підрозділам, установам або організаціям, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету, для потреб забезпечення оборони держави, органам місцевого самоврядування, а також на користь центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері цивільного захисту, сил цивільного захисту та/або закладам охорони здоров'я державної, комунальної власності, та/або структурним підрозділам з питань охорони здоров'я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій без попереднього або наступного відшкодування їх вартості, не вважаються операціями з реалізації для цілей оподаткування.

Отже, операції платника з безоплатної  (без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації) передачі товарів / надання послуг безпосередньо ЗСУ не є постачанням товарів/послуг для цілей оподаткування ПДВ, крім випадку, якщо такі операції підлягають оподаткуванню ПДВ за нульовою ставкою податку.

За такими операціями з безоплатної  передачі товарів/надання послуг платником безпосередньо ЗСУ (крім випадку, якщо такі операції підлягають оподаткуванню ПДВ за нульовою ставкою податку) податкові накладні не складаються і, відповідно, в ЄРПН не реєструються.

Джерело: ДПС у Вінницькій області

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»