• Посилання скопійовано

Формування ПК щодо розблокованих ПН, складених під час війни, та їхнє відображення в декларації

В які строки можна включати ПК до заблокованих ПН після їх розблокування? Що робити, якщо постачальник не проводить розблокування ПН? Чи допоможе скарга і які особливості приніс воєнний стан?

Формування ПК щодо розблокованих ПН, складених під час війни, та їхнє відображення в декларації

За загальним правилом стосовно права на ПК за п. 198.6 ПКУ – у разі якщо платник ПДВ не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму ПДВ на підставі отриманих ПН та РК до них, зареєстрованих в ЄРПН, таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів з дати складення податкової накладної/розрахунку коригування. 

Увага! Через воєнний стан діють окремі правила. Пунктом 80 підрозділу 2 розділу XX ПКУ передбачено, що суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв’язку з придбанням товарів/послуг, зазначені у ПН та РК до них, які зареєстровані в ЄРПН та які до 01.01.2022 протягом 1095 календарних днів з дати їх складення не були включені до податкового кредиту, включаються до податкового кредиту протягом 365 календарних днів з 01.08.2023, але не пізніше 1095 календарних днів з дати складення таких податкових накладних / розрахунків коригування до таких податкових накладних. При цьому строк зупинення в них не враховується. 

Приклади включення ПК до декларації з ПДВ через ці правила ми наводили тут. 

Але навіть під час війни, на жаль, кількість випадків блокування ПН не стає меншою. 

Наприклад, у травні 24 тисячам платників (15% до тих, які подавали ПН/РК на реєстрацію) було заблоковано 218 тис. ПН/РК на суму ПДВ 4 млрд грн, при цьому порівняно з квітнем кількість заблокованих ПН/РК збільшилась на 24%.

За заблокованими ПН платник ПДВ – покупець не має права на формування ПК до дня розблокування. Тобто подбати про ПК покупця має продавець – саме він має подати документи для розблокування ПН. Але під час воєнного стану в цьому є свої нюанси. 

 

Спеціальні строки подання пояснень щодо заблокованих ПН під час війни

Нагадаємо, що Законом №3219-IX, який набрав чинності ще з 01.08.2023, виключено норму п. 102.9 ПКУ, тобто починаючи з 01.08.2023 поновлено перебіг строків, визначених ПКУ, іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи. Про це розповідали податківці у ЗІР.

Тоді ж податківці наголошували, що: 

  1. з 01.08.2023 перебіг строку, передбаченого для подання платником податків повідомлення про надання пояснення у разі зупинення реєстрації ПН та РК в ЄРПН, не зупиняється; 
  2. перебіг строку починаючи з 01.08.2023 продовжується на ту кількість днів, протягом яких платник ПДВ мав право на подання пояснень станом на дату запровадження воєнного стану на території України; 
  3. щодо ПН/РК, реєстрація яких зупинена та дата складання яких припадає на період дії воєнного стану, відлік строку для подання пояснень починається з 01.08.2023.

Про це ми писали тут.

Ця інформація потрібна покупцям, аби розуміти, що відбуватиметься з ПК, якщо постачальник не буде подавати або не встиг це зробити до 30 липня 2024.

Увага! У разі зупинення реєстрації ПН перебіг строків для формування податкового кредиту за п. 198.6 ПКУ та абз. першим п. 80 підрозд. 2 розд. XX ПКУ переривається на період зупинення реєстрації таких ПН та РК в ЄРПН.

 

Що робити, якщо постачальник не подав документів для розблокування ПН?

Законом контрагенту надано право скаржитися на відсутність ПН/РК до органу ДПС. А орган ДПС може прийти з позаплановою перевіркою і, в разі порушення строку реєстрації, оштрафувати продавця. Але ніхто, навіть суд, не може змусити продавця як складати ПН/РК, так і подавати документи для їх розблокування. 

До того ж штраф на підставі такої перевірки продавець сплатить до бюджету, від чого покупцю легше не стане. Тому, керуючись податковими застереженнями укладених договорів, часто покупці  звертаються до суду за стягненням збитків.

І тут варто нагадати, що сторони договору мають не лише спілкуватись між собою щодо питань відновлення реєстрації ПН/РК, а й зберігати докази такого спілкування, бажано у вигляді письмових звернень.

Ситуація навколо подібних спорів між контрагентами щодо стягнення збитків за нереєстрацію ПН/РК в ЄРПН чи через відмову відновлювати реєстрацію та подавати копії документів й пояснень протягом 365 днів поступово змінюється. Зараз, на думку суддів, обидві сторони несуть тягар доказування неможливості реєстрації ПН/РК та формування ПК з ПДВ за ними. Про це ми докладно розповідали тут. 

 

ПН розблоковано в якому місяці є право на ПК? 

Згідно з п. 19 Порядку ведення ЄРПН №1246 податкова накладна та/або розрахунок коригування, реєстрацію яких зупинено, реєструється у день настання, зокрема, події прийняття в установленому порядку та набрання чинності рішенням про реєстрацію ПН та РК. 

А пунктом 11 Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН і РК в ЄРПН визначено, що рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН набирає чинності в день прийняття відповідного рішення.

На підставі цих норм податківці у підкатегорії 101.16 ЗІР заявляють: після прийняття в установленому порядку та набрання чинності рішенням про реєстрацію ПН і РК в ЄРПН ПН або РК реєструється в ЄРПН тією датою, за якою її було надіслано до ДПС з метою реєстрації в ЄРПН, що зафіксовано у квитанції.

Це робиться саме для того, щоб покупець не втратив ані дня свого права на ПК.

Таким чином вони зможуть подати уточнену декларацію з ПДВ і збільшити ПК на суму ПДВ у розблокованих ПН. Тобто скористатися правом на такий ПК у місяці складання такої ПН. Або у наступних місяцях після місяця складання, з урахуванням звичайних строків давності (365 днів з дати складання ПН, згідно з п. 198.6 ПКУ). 

Для заблокованих ПН та РК під час війни діють окремі правила, оскільки з 24.02.2022 до 01.08.2023 було призупинено строки щодо подання документів для розблокування ПН.

Зокрема, у разі прийняття в установленому порядку та набрання чинності рішенням про реєстрацію податкової накладної та/або розрахунку коригування покупець може включити до податкового кредиту суми ПДВ, зазначені у такій податковій накладній, після її реєстрації в ЄРПН:

  • у разі своєчасної реєстрації в ЄРПН такої податкової накладної – у податковій декларації з ПДВ того звітного (податкового) періоду, в якому її складено, або будь-якого наступного звітного періоду в межах 365 календарних днів з дати складання такої податкової накладної (з урахуванням особливостей, визначених пунктом 80 підрозділу 2 розділу XX ПКУ, та зупинення термінів відповідно до пункту 102.9 статті 102 розділу V та підпункту 69.9 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX ПКУ);
  • у разі несвоєчасної реєстрації в ЄРПН – у податковій декларації з ПДВ того звітного (податкового) періоду, в якому її зареєстровано в ЄРПН, але не пізніше ніж через 365 календарних днів з дати її складання (з урахуванням особливостей, визначених пунктом 80 підрозділу 2 розділу XX ПКУ, та зупинення термінів відповідно до пункту 102.9 статті 102 розділу V та підпункту 69.9 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX ПКУ).

 

Приклад 1. ПН складено 5 січня 2023 року, її було заблоковано. А розблоковано тільки 10 липня 2024 року. З урахуванням замороження строку під час воєнного стану строк рахуємо так: 

  • дні замороження до 31.07.2023 208 днів для включення ПН до ПК;
  • дні для включення ПН до ПК, що залишилися після 01.08.2023, включаючи день 01.08.2023 – 365 к.дн., тобто строк для включення цієї ПН до декларації починає відлічуватися від 01.08.2023, а не від дати її складання;
  • відраховуємо 365 днів від 01.08.2023, включаючи цей день, і отримуємо дату 30 липня 2024 року. 

Таким чином, ПН від 5 січня 2023 року може бути включена до декларації з ПДВ за серпень 2024 або за січень 2023 року шляхом подання уточнюючого розрахунку.

Тобто всі ПН, які складені з 24.02.2024 до 01.08.2023 та щодо яких прийнято рішення щодо розблокування, у 2024 році можуть включити ПК до декларації за серпень 2024 року.

 

Приклад 2. ПН складено 5 січня 2024 року, її було заблоковано. А розблоковано тільки 10 липня 2024 року. 

Кількість днів для включення ПН до ПК становить 365 к.дн. з дати складання ПН 

Таким чином, ПН від 5 січня 2024 може бути включена до декларації з ПДВ за січень 2024 року або протягом 12 звітних періодів з дати складання, тобто до січня 2025 року включно.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»