• Посилання скопійовано

Сплата авансових внесків з податку на прибуток на суму дивідендів, виплачених страховою компанією

Лист ДПСУ від 20.12.2011 р. №9809/7/15-1217 «Щодо сплати авансових внесків з податку на прибуток на суму дивідендів, виплачених страховою компанією»

ДПСУ відповіла на запит щодо сплати авансових внесків з податку на прибуток на суму дивідендів, виплачених страховою компанією.

Підпунктом 153.3.2 ст. 153 ПКУ визначено, що крім випадків, передбачених пп. 153.3.5 ПКУ, емітент корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок із податку в розмірі ставки, встановленої п. 151.1 ст. 151 ПКУ, нарахованої на суму дивідендів, що фактично виплачуються, без зменшення суми такої виплати на суму такого податку. Зазначений авансовий внесок вноситься до бюджету до або одночасно з виплатою дивідендів.

Обов’язок з нарахування та сплати авансового внеску з цього податку (за ставкою, визначеною п. 151.1 ПКУ) покладається на будь-якого емітента корпоративних прав, що є резидентом, незалежно від того, є такий емітент або отримувач дивідендів платником податку чи має пільги зі сплати податку, надані ПКУ, або ж у вигляді застосування ставки податку іншої, ніж встановлена у п. 151.1 ст. 151 ПКУ (крім платників, які підпадають під дію п. 156.1 ст. 156 ПКУ).

Особливості оподаткування страховика визначені у ст. 156 ПКУ (у п. 156.1 визначено особливості оподаткування прибутку страховика від провадження його діяльності, у п. 156.2 — особливості оподаткування прибутку страховика, що здійснює страхування життя).

Отже, якщо платник — емітент корпоративних прав приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), він зобов’язаний нарахувати та внести до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток за ставкою, встановленою п. 151.1 ст. 151 ПКУ.

Якщо платник — емітент корпоративних прав є страховиком, він повинен нарахувати і внести до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток, отриманий від діяльності, не пов’язаної зі страхуванням, та від діяльності з виконання договорів довгострокового страхування життя і пенсійного страхування у межах недержавного пенсійного забезпечення відповідно до Закону від 09.07.2003 р. №1057-IV «Про недержавне пенсійне забезпечення». Платник не зобов’язаний нараховувати та вносити до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток, отриманий від діяльності, визначеної у п. 156.1 ст. 156 ПКУ, згідно з абз. 3 пп. 153.3.2 ст. 153 ПКУ.

Для визначення частки дивідендів від прибутку, отриманого від діяльності, не пов’язаної зі страхуванням, та від діяльності з виконання договорів довгострокового страхування життя та пенсійного страхування у межах недержавного пенсійного забезпечення відповідно до Закону №1057-IV потрібно суму дивідендів пропорційно помножити на питому вагу прибутку за відповідний рік, отриманого від діяльності, не пов’язаної зі страхуванням, та прибутку за відповідний рік, отриманого від діяльності з виконання договорів довгострокового страхування життя та пенсійного страхування у межах недержавного пенсійного забезпечення відповідно до Закону 1057-IV. Отриманий результат помножити на ставку податку.

 

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»