• Посилання скопійовано

Прискорена амортизація для основних засобів 4-ої групи: порядок нарахування

Податківці надали роз'яснення щодо розрахунку амортизації за прямолінійним методом по основних засобах четвертої групи

Прискорена амортизація для основних засобів 4-ої групи: порядок нарахування

ДФСУ у листі від 20.06.2017 р. № 732/ІПК/28-10-01-03-11 повідомляють: 

 

1) Щодо початку нарахування прискореної амортизації та застосування такого методу до частини основних засобів четвертої групи

Платник податку на прибуток має право на застосування прискореної амортизації основних засобів четвертої групи відповідно до положень п. 43 підрозділу 4 розділу XX ПКУ, починаючи з 01.05.2017 року* за умови, що витрати на придбання таких основних засобів, понесені (нараховані) платником податків після 1 січня 2017 року та з початку року такі основні засоби в експлуатацію не вводились.

*У листі помилка - таке право виникло ще з 01.01.2017 р.

 

Крім того, податківці зазначають, що платником податку може застосовуватись зазначений метод амортизації до частини основних засобів четвертої групи, за умови їх відповідності критеріям, встановленим п. 43 підрозділу 4 розділу XX ПКУ, з використанням мінімально допустимого строку амортизації, що дорівнює 2 рокам.

 

2) Щодо недотримання встановлених вимог до закінчення періоду нарахування амортизації

У разі ліквідації ОЗ четвертої групи, тобто припинення використання їх у власній госпдіяльності, а також у разі безоплатної передачі, внесення у статутний капітал, крадіжки, платник податку має здійснити коригування фінрезультату до оподаткування на суму нарахованої амортизації основних засобів відповідно до п. 43 підрозділу 4 розділу XX ПКУ протягом податкових (звітних) періодів, у яких здійснювалося нарахування амортизації із застосуванням мінімально допустимих строків амортизації основних засобів.

 

3) Щодо нарахування амортизації з використанням мінімально допустимого строку амортизації при тимчасовому невикористанні ОЗ (вивід з експлуатації або консервація у зв'язку з необхідністю здійснення термінового ремонту)

У разі здійснення ремонту ОЗ (відповідно виведення їх з експлуатації або консервації), то у такому випадку необхідність перерахунку амортизації у межах одного з податкових (звітних) періодів, починаючи з 01 січня 2017 року до 31 грудня 2018 року, не виникає.

Аналітику щодо нарахування амортизації основних засобів в реаліях 2017 року читайте тут>>>

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»