• Посилання скопійовано

Втрачено неприбутковий статус – що далі?

До 1 липня 2017 року неприбутковим організаціям треба було привести власні засновницькі документи у відповідність до чинного законодавства та надати податківцям пакет документів для підтвердження їх статусу неприбутковості. Як бути тим, хто цього не зробив?

Втрачено неприбутковий статус – що далі?

Про наявність такої вимоги ми писали неодноразово (аж до останнього моменту, зокрема, тут). А наслідки невиконання такої вимоги зрозумілі з її змісту.

 

Для чого було потрібно підтверджувати свій неприбутковий статус?

Ознаки або критерії, які дають право на статус неприбуткової організації – неплатника податку на прибуток, передбачено в ст. 133.4 ПКУ.  Тобто юрособи, які відповідають цим ознакам, не сплачують податок на прибуток (перебуваючи при цьому на загальній системі оподаткування!).

Зокрема, неприбутковим вважається підприємство, установа та організація (далі - неприбуткова організація), що відповідає таким вимогам:

  • утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;
  • установчі документи якої містять заборону розподілу отриманих (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб;
  • установчі документи якої передбачають передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення). Ця норма не поширюється на об’єднання та асоціації ОСББ;
  • внесена контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Разом з тим, обов’язковою умовою для неприбуткових організацій, які не бажають сплачувати податок на прибуток, є використання своїх доходів (прибутків) виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

 

Які вимоги діяли до 01.07.2017 р.?

Справа в тому, що виникли ці вимоги, як, власне, і сама оновлена редакція усього розділу ІІІ ПКУ, з 01.01.2015 р. Ні, неприбуткові організації і пільги щодо їх оподаткування існували і до цієї дати, але така кардинальна зміна порядку оподаткування податком на прибуток і виключення неприбуткових організацій з кола платників цього податку, спричинили створення нового Реєстру неприбуткових організацій, із новими вимогами реєстрації у ньому. Порядок ведення такого Реєстру було затверджено постановою КМУ від 13.07.2016 р. №440 (набрав чинності з 16.07.2016 р.).

Пунктом 35 підрозд. 4 Розділу ХХ ПКУ було встановлено, що неприбуткові організації з метою включення до нового Реєстру неприбуткових організацій зобов’язані до 1 січня 2017 року привести свої установчі документи у відповідність до норм ПКУ та у цей самий строк подати копії таких документів до контролюючого органу. Але Законом №1797-VIII термін для приведення установчих документів неприбуткових організацій відповідно до пп. 133.4 ПКУ було продовжено до 1 липня 2017 року. Докладніше про це читайте тут>>

 

А що після 01.07.2017 р.?

Неприбуткові організації, які не привели свої установчі документи у відповідність до норм пп. 133.4 ПКУ, та/або не подали відповідний пакет документів податківцям, після 1 липня 2017 року виключаються контролюючим органом з Реєстру неприбуткових організацій та вважаються платниками податку на прибуток з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке виключення.

Що це означає? Лише те, що вони далі не зможуть користуватися пільгою з податку на прибуток і повинні виконувати вимоги пп. 133.4.3 ПКУ.

Виключена неприбуткова організація зобов’язана подати у строк, визначений для місячного податкового (звітного) періоду (тобто протягом 20 днів після закінчення місяця, у якому відбулося таке виключення) Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за період з початку року по останній день місяця, в якому її виключили з Реєстру.

Втім, податок на прибуток за цей період може виникнути лише в разі здійснення неприбутковою організацією у місяці виключення з Реєстру  нецільового використання активів (тобто використання активів та розподілу доходів всупереч засновницьким документам). Якщо такої події не було, Звіт подаватиметься без зазначеної в ньому суми самостійно нарахованого податкового зобов’язання з податку на прибуток. Але ось далі податок на прибуток доведеться сплачувати.

З першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому юрособу виключено із Реєстру неприбуткових організацій, до 31 грудня податкового (звітного) року неприбуткова організація зобов'язана щоквартально подавати до контролюючого органу квартальну фінансову і податкову звітність (за наростаючим підсумком) з податку на прибуток та сплачувати податок у термін, визначений для квартального періоду.

З наступного податкового (звітного) року така неприбуткова організація подає фінансову і податкову звітність та сплачує податок на прибуток у порядку, встановленому розділом ІІІ ПКУ для неприбуткових організацій - платників податку на прибуток.

Однак, це ще не кінець. Адже неприбутковий статус можна відновити! Про те, як це зробити і як в такому випадку сплачуватиметься податок на прибуток та складатиметься податкова звітність неприбуткової організації, читайте тут>>

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»