• Посилання скопійовано

Оподаткування доходів нерезидента у вигляді відсотків по кредиту

ДФСУ пояснила нюанси оподаткування доходів нерезидента у вигляді відсотків по кредиту, якщо фактичної їх виплати не відбувається

Оподаткування доходів нерезидента у вигляді відсотків по кредиту

Коментар до листа від 25.07.2017 р. №1341/6/99-99-15-02-02-15/ІПК 

У коментованому листі податківці наголосили, що згідно з нормами пп. 141.4.1 та  141.4.2 ПКУ резиденти які здійснюють виплату доходу на користь нерезидента, у вигляді процентів за позиками наданими резиденту оподатковуються платником податку на прибуток за ставкою 15% якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб. 

Про те, як саме працюють норми Конвенцій ми детально розглядали у аналітиці>>

В цьому роз’ясненні податківці зовсім не приділяли уваги застосуванню міжнародного договору України в частині звільнення від оподаткування або застосування зменшеної ставки податку. Але про це йдеться в іншому роз’ясненні. В ньому наголошено, що звільнення або зменшення ставки дозволяється тільки за умови надання нерезидентом особі (податковому агенту) довідки (або її нотаріально засвідченої копії), яка підтверджує, що нерезидент є резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України, - інформує ДФС у Волинській області.

У коментованому листі податківці роз’яснюють, що дохід нерезидента підлягає оподаткуванню навіть якщо він фактично не виплачується такому нерезиденту, а збільшує суму кредиту, чи зараховується  як внесок до статутного фонду. 

На підставі п. 3 ст. 203 ГКУ така операція, на думку податківців, розглядається як зарахування зустрічної однорідної вимоги. Тому саме в момент такого зарахування у платника податку виникає обов’язок нарахувати податок на суму доходу за відсотками. 

Варто зазначити, оскільки сума податку утримується за рахунок таких нерезидентів, то в суму зарахування зустрічної вимоги потрапить сума таких відсотків зменшена на суму утриманого податку. 

Нагадаємо, що платники податку на прибуток при здійсненні на користь нерезидента або уповноваженої ним особи будь-якої виплати доходу із джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом від провадження господарської діяльності, зокрема і доходу, звільненого від оподаткування згідно з нормами міжнародного договору, повинні заповнювати по кожному нерезиденту додаток ПН до рядка 23 ПН декларації з податку на прибуток та подавати його (їх) до контролюючих органів разом із декларацією за звітний період виплати таких доходів. 

Оскільки податківці прирівнюють залік процентів до виплати доходів, то платник податку на прибуток має заповнювати додаток ПН й у такому разі.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»