• Посилання скопійовано

Коли при наданні безповоротної допомоги доведеться коригувати фінрезультат

Податківці надали роз’яснення з приводу коригування фінансового результату до оподаткування при проведенні операцій з надання безповоротної фінансової допомоги

Коли при наданні безповоротної допомоги доведеться коригувати фінрезультат

Коментар до листа ДФСУ від 21.08.2017 р. №1690/6/99-99-15-02-02-15/ІПК 

У коментованому листі податківці насамперед нагадали визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток. Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ ним є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування фінансового результату до оподаткування, визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до П(С)БО або МСФЗ, на податкові різниці. Всі діючі податкові різниці затверджено розд. ІІІ ПКУ.

Але коригувати фінрезультат платники податку на прибуток повинні або у разі отримання річного обсягу доходу понад 20 млн грн, або у разі прийняття самостійного рішення.

Наразі розд. ІІІ ПКУ встановлено дві окремі податкові різниці у разі надання безповоротної допомоги.

За пп. 140.5.10 ПКУ фінансовий результат звітного періоду збільшується на суму перерахованої безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг):

  • особам, що не є платниками податку (крім фізичних осіб);
  • платникам податку на прибуток, які оподатковуються за ставкою 0%  відповідно до п. 44 підрозд. 4 розд. XX ПКУ;
  • неприбутковим організаціям, яких не внесено до Реєстру неприбуткових організацій.

Нещодавно податківці вже надавали консультацію щодо коригування на податкові різниці у разі надання безповоротної допомоги. В ній було зроблено чіткий висновок:

  • якщо отримувач безповоротної фіндопомоги є платником податку на прибуток на загальних підставах, то у надавача такої допомоги в 2017 р. різниці не виникають;
  • якщо отримувачем фіндопомоги є юрособа — платник єдиного податку III групи (тобто неплатник податку на прибуток), то на підставі пп. 140.5.10 ПКУ платник податку на прибуток — надавач допомоги в 2017 р. збільшує фінрезультат на суму такої допомоги.

А ось щодо надання безповоротної допомоги фізособам-підприємцям ДФС роз’яснень не надавала. Але з огляду на роз’яснення Мінфіну щодо правил коригування фінрезультату на податкові різниці у разі сплати штрафів фізособам-підприємцям виходить, що коригувати буде не потрібно тільки у разі надання безоповоротної допомоги звичайним фізособам. 

У разі перерахування коштів на користь неприбуткової організації, яку внесено до Реєстру неприбуткових організацій, формується різниця відповідно до положень пп. 140.5.9 ПКУ.

За нею фінансовий результат звітного періоду збільшується на суму коштів або вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, безоплатно перерахованих (переданих) протягом звітного року неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого перерахування коштів, передачі товарів, робіт, послуг (крім неприбуткової організації, яка є об'єднанням страховиків, якщо участь страховика у такому об'єднанні є умовою проведення діяльності такого страховика відповідно до закону), у розмірі, що перевищує 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року. Тож податкова різниця буде виникати, якщо розмір допомоги буде перевищувати 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

Податківці у листі також нагадали про звільнення від коригування фінрезультату на податкові різниці при наданні безповоротної допомоги для потреб забезпечення проведення АТО. Це встановлено  п. 33 підрозділу 4 розділу XX ПКУ.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»