• Посилання скопійовано

Урядовий комітет ухвалив законопроект щодо введення податку на виведений капітал

Сьогодні, 3 жовтня, Урядовий комітет розглянув та ухвалив законопроект щодо введення податку на виведений капітал

Урядовий комітет ухвалив законопроект щодо введення податку на виведений капітал

Про це повідомляє прес-служба Мінфіну.

Завантажити презентацію>>

 

У чому суть?

На виконання вимог Закону №1797 щодо покращення інвестиційного клімату в Україні робоча група у складі представників Мінфіну, бізнесу, експертів та народних депутатів напрацювала текст законопроекту щодо введення податку на виведений капітал.

Головна мета - запровадити оподаткування прибутку підприємств, розподіленого у формі дивідендів чи прирівняних до них платежів та відмовитися від податку з доходів нерезидентів. 

Окрім того, законопроект передбачає: 

  • зміну методологічних підходів оподаткування процентів за користування кредитом, що отримуються у нерезидентів – пов’язаних осіб; 
  • застосування перехідних положень для банків, які матимуть право залишатись платниками податку на прибуток до 2020 року включно; 
  • звільнення від оподаткування податком на виведений капітал дивідендів, що виплачуються за період 2013-2017 роки, у межах обсягу оподатковуваного прибутку, з якого раніше був сплачений податок на прибуток підприємств.

Міністерство фінансів забезпечило абсолютно відкритий і прозорий процес підготовки законопроекту. Всі зацікавлені сторони могли долучитися до роботи над проектом.

 

Що це дає?

Запровадження податку на виведений капітал замість податку на прибуток стане стимулом для бізнесу реінвестувати кошти у виробництво та розвиток. Це також спростить правила оподаткування та процедуру адміністрування і покращить інвестиційний клімат в країні. 

Проте слід відзначити, що реалізація норм законопроекту у 2018 році призведе до втрат державного бюджету в сумі 26,0 млрд. грн. та місцевих бюджетів – 5,4 млрд. гривень. 

Міністерство фінансів підтримує запровадження податку на виведений капітал, якщо державний бюджет залишиться збалансованим. Можливі шляхи компенсації бюджетних втрат - це значне підвищення ставок податків або скорочення видатків. Мінфін виступає категорично проти підвищення ставок податків та вважає єдиним шляхом для пошуку компенсаторів скорочення державних витрат та більш ефективне використання бюджетних коштів.

****

Нагадаємо, що сьогодні оприлюднено Довідку щодо відповідності зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву Європейського Союзу (asquis ЄС) проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податку на виведений капітал», розроблену Мінфіном. Її головна суть - запровадження податку на виведений капітал не відповідає законодавству ЄС. Чи вплине якось ця довідка на впровадження податку на виведений капітал - наразі невідомо.

Усі новини на тему>>

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»