• Посилання скопійовано

Як діяти платнику податку на прибуток, який надав фізособі безповоротну фіндопомогу

ДФСУ роз'яснила, що платники податку на прибуток, які надають безповоротну фіндопомогу на користь ФОП-«спрощенців», повинні коригувати фінрезультат до оподаткування відповідно до пп. 140.5.10 ПКУ

Як діяти платнику податку на прибуток, який надав фізособі безповоротну фіндопомогу

Коментар до листа ДФС у м. Києві від 24.10.2017 р. №2349/ІПК/26-15-12-03-11

Податкові органи у коментованій ІПК повідомляють, як діяти платнику податку на прибуток, який надав фізособі безповоротну фіндопомогу.

Насамперед слід звернути увагу на пп. 140.5.10 ПКУ, який зобов’язує платників податку збільшити фінрезультат до оподаткування на суму безповоротної фіндопомоги. Норми пп. 140.5.10 ПКУ поширюються тільки на платників податку на прибуток, які визначають фінрезультат до оподаткування з коригуванням різниць, що виникають відповідно до положень Кодексу. Якщо платник визначає різниці, тоді потрібно звернути увагу на статус отримувача фіндопомоги.

При визначенні об’єкта оподаткування з податку на прибуток платник не повинен збільшувати фінансовий результат до оподаткування на суму перерахованої безповоротної фінансової допомоги:

— платнику податку на прибуток, який оподатковується за базовою (основною) ставкою податку (див. лист ДФСУ від 04.04.2017 р. №6984/6/99-99-15-02-02-15);

— фізособі;

— підприємцю на загальній системі оподаткування.

Як повідомляють податківці у коментованій ІПК, винятком із пп. 140.5.10 ПКУ є фізособи, які є платниками ПДФО (а це також підприємці на загальній системі оподаткування). Формально податківці дещо розширено тлумачать поняття фізособи в цьому контексті, посилаючись лише на те, що ставки податку на прибуток та ПДФО зараз однакові — 18%, і в цьому випадку бюджет не втрачатиме податків. Але ж про це прямо не вказано у пп. 140.5.10 ПКУ!

Тож, на думку податківців, якщо підприємство* перераховує безповоротну фінансову допомогу підприємцю зі сплатою єдиного податку, воно зобов’язано збільшити фінрезультат до оподаткування на суму допомоги. Відображається це у рядку 3.1.10 додатка РІ декларації з прибутку підприємств.

----------

*Повторюємось: платник податку на прибуток, який враховує різниці до оподаткування.

Усі зміни з податку на прибуток
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

На практиці цілком можлива ситуація, коли позичаються кошти фізособі за договором позики (на поворотній основі). За пп. 165.1.31 ПКУ основна сума поворотної фінансової допомоги, що отримується фізособою, не є оподатковуваним доходом. Проте якщо підписується додаткова угода, за якою поворотна фіндопомога трансформується у безповоротну, виникають усі підстави визнавати це додатковим благом відповідно до пп. «д» пп. 164.2.17 ПКУ. Як наслідок, у звітному періоді підписання додаткової угоди фіндопомога стає об’єктом оподаткування ПДФО та військовим збором.

Зверніть увагу, що ПДФО та військовий збір утримуються із суми доходу за рахунок фізособи. Як наслідок, у податковому розрахунку за формою №1ДФ податковий агент у графах 3а та 3 відображає суму безповоротної тепер вже фіндопомоги, з ознакою доходу у графі 5 «126». А от графи 4а та 4 будуть з прочерками. Обов’язок щодо сплати податків залишається за фізособою. 

Згідно з пп. 168.1.3 ПКУ, якщо окремі види оподатковуваних доходів не підлягають оподаткуванню під час їх нарахування чи виплати, але не є звільненими від оподаткування, фізособа як платник податку повинна самостійно включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу податку та подати річну декларацію.

Хоча слід зауважити, що у коментованій ІПК податківці чомусь не дають відповіді щодо порядку сплати податків.

 

Приклад. Підприємство надало фізособі за договором позики суму у розмірі 10000 грн. У вересні підписано додаткову угоду, яка дає право фізособі не повертати цю суму підприємству. Як наслідок, у періоді підписання додаткової угоди у фізособи виникає оподатковуваний дохід.

У формі №1ДФ за III кв. підприємство у графах 3а та 3 відображає 10000 грн. Фізособа до 1 травня наступного року за звітним подає декларацію про майновий стан, в якій слід відобразити нараховану суму доходу — 10000 грн, суму ПДФО — 1800 грн та військовий збір — 150 грн.

Сплатити зобов’язання потрібно до 1 серпня відповідно до п. 179.7 ПКУ.

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»